Pilotstrejk hotar charterflyget

Förhandlingar på flygområdet strandade

NYHETER

Svåra störningar i charter- och posttrafiken.

  Det kan bli konsekvenserna för allmänheten när förhandlingarna mellan Flygarbetsgivarna och Svensk Pilotförening (SPF) strandade på onsdagen.

Förhandlingarna gäller lönerna för 184 piloter vid Britannia Airways och Falcon Air. Båda bolagen flyger charterturister till främst södra Europa men Falcon Air flyger även post från Stockholm till Umeå, Göteborg och Malmö.

  Enligt Flygarbetsgivarna krävde SPF väsentligt större löneökningar än medlarnas bud på omkring 15 procent under en tvåårsperiod. SPF:s bud låg på runt 20 procent i löneökningar.

  - Som det ser ut just nu ligger vi en bra bit från varandra och det är svårt att säga när konflikten kan lösas, säger Olof Nordenfeldt på Flygarbetsgivarna.

Inställda postflyg

  Att förhandlingarna strandat innebär vid Britannia Airways bland annat blockad mot övertidsarbete och arbete på lediga dagar. Vid Falcon Air, som ägs av Posten, gäller samma typ av blockader och dessutom att postflygningarna inte kan genomföras under torsdagen och fredagen. Vidare omfattas samtliga bolagets flygningar av strejk den 19 och den 26 juli.

  Britannia Airways flyger åt Fritidsresor, Ving, Spies, Always och Apollo. Omkring 500 000 svenska passagerare flyger årligen med Britannia.

  - Blockaden innebär problem för oss. På torsdagen var vi tvungna att be vår kundresearrrangör Fritidsresor att hyra in kapacitet för två flygningar som vi inte kunde genomföra, säger Britannias VD Göran Gårdö.

Förseningar

  Den här typen av problem kommer enligt Gårdö att uppstå framöver, men omfattningen var på torsdagen svår att förutse. Han tror inte att flyg kommer att ställas in helt men förseningar kommer att uppstå.

  - Vid behov kommer arrangörerna att hyra in alternativ flygkapacitet så att resenärerna drabbas så lite som möjligt. I de fall större förseningar uppstår kommer resenärerna att informeras via respektive researrangör, säger Göran Gårdö.

  Hos det mindre flygbolaget Falcon Air kommer blockaderna att få stora konsekvenser för postdistributionen, framförallt i Norrland. Förutom postflygningar har bolaget reguljära inrikesflygningar.

Oklar framtid

  Enligt Postens presstjänst kommer strejken natten till fredagen att innebära ett dygns förseningar på utrikesposten främst från Norrland och Skåne.

  - Dessutom kommer inrikesposten söderifrån att försenas ett dygn från Sundsvall och norröver, säger Peter Jötell på Postens Presstjänst.

  Även inom postområdet var det på torsdagen svårt att sia om de framtida konsekvenserna.

Tomas Skoglund/TT

ARTIKELN HANDLAR OM