Fler försatta på fri fot

Fyra av de åtalade fria i väntan på dom

NYHETER

Fyra av de personer som stått åtalade för våldsamt upplopp under EU-toppmötet släpptes på torsdagen ur häktet i väntan på dom.

Vid en annan rättegång slapp även de fem danska ungdomar som åtalats för förberedelse till grov misshandel och grov skadegörelse sitta kvar i häktet.

  Däremot förlängdes häktningen av den 19-årige tysk som i måndags stod åtalad för våldsamt upplopp vid Vasaplatsen under EU-mötets andra dag, uppger Sveriges Radio Göteborg. Den anledning som anges är att polisen nu kunnat identifiera tysken även på filmer från kravallerna på Avenyn samma dag.

  Åklagarna fortsätter yrka på betydande fängelsestraff i rättegångarna gällande våldsamt upplopp. På torsdagen krävde åklagare Jonas Arvidsson två respektive tre års fängelse för två svenska 19-åringar.

  I båda fallen yrkade försvaret på villkorlig dom eller samhällstjänst. Rätten försatte 19-åringarna på fri fot i väntan på dom, som ska falla nästa torsdag.

Yrkar på fängelse

  En av 19-åringarna är från Stockholm, den andre är från Dalarna. Stockholmaren förnekar både anstiftan till upplopp och att han kastat sten på polisen. Han har dock pekats ut av flera polismän. En av dem hävdade att stockholmaren kastat 5-6 stenar, av vilka en träffade polismannen själv och en träffade hans kollega.

  Den andre 19-åringen erkänner att han kastat olika föremål i riktning mot polisen, vilket också visades på videofilm för rätten.

  Båda 19-åringarna medger ansvar för våldsamt upplopp.

  I rättegången mot de fem danskarna yrkar åklagaren på 1,5 års fängelse för samtliga. Att de släpptes ur häktet är ingen indikation på en friande dom.

  - Nej, det innebär bara att domstolen tycker att det inte längre finns grund för häktning, sade advokat Svante Frigell, en av de åtalades försvarare.

Slangbomber

  Ungdomarna, tre män och två kvinnor mellan 22 och 26 år, greps i en lägenhet i Gamlestaden den 12 juni, och där beslagtogs bland annat slangbomber fyllda med sprängmedel. Dom i målet faller den 26 juni.

  Även en 30-årig göteborgare stod på torsdagen åtalad för våldsamt upplopp, och anstiftan därtill, i närheten av Vasaplatsen den aktuella kvällen. Också han försattes på fri fot i väntan på dom.

  Däremot måste sex av de sju danskar som åtalats för våldsamt upplopp i Vasaparken under EU-mötets första dag sitta kvar i häktet i avvaktan på att domen faller kommande onsdag. Vid rättegången, som avslutades i onsdags, krävde åklagaren att de sex ska dömas till ett års fängelse.

  Den sjunde åtalade, en 17-årig yngling, försattes på fri fot under torsdagen. För honom yrkade åklagaren sluten ungdomsvård.

Micke Larsson/TT , Bertil Åkesson/TT