Positiva signaler från Motorola ger hopp

NYHETER

Stockholm

Amerikanska telekomjätten Motorolas kvartalsrapport fick svårt prövade aktieägare i Ericsson och Nokia att ana ett ljus i tunneln efter en dyster försommar.

Motorola, världens näst största mobiltelefontillverkare efter Nokia, gjorde visserligen en förlust på 232 miljoner dollar under årets andra kvartal. Men placerarna tog fasta på det som företagsledningen hade att säga om framtiden.

Motorola ser nu ljuset i tunneln. De svåra problem som skakat mobiltelefontillverkarna ser ut att dämpas, var budskapet.

Efter alla vinstvarningar och dystra prognoser om marknaden för mobiltelefoner var Motorolaledningens kommentarer som ljuv musik i placerarnas öron. Är det slut på eländet? Vänder det uppåt nu?, frågade sig säkert många ägare av aktier i Ericsson och Nokia.

En lättnadens suck

Torsdagens börshandel var i alla fall ett steg i rätt riktning. Både Ericsson och Nokia steg brant. Ericsson hade vid 17-tiden stigit med 7 procent och Nokia med 7,3 procent. Det talades om telekomyra på börsen. Men så sent som för några dagar sedan var ord som telekomslakt och telekomfrossa fortfarande gångbara. Både Ericsson och Nokia har förlorat drygt halva börsvärdet sedan årsskiftet till följd av alla dystra budskap.

Därför fick Motorolas rapport ett så positivt genomslag. Reaktionen var en lättnadens suck över att den inte var en katastrof, bara dålig, som en analytiker sade till nättidningen Ekonomi24.

Ökad efterfrågan

Stockholmsbörsen påverkades också positivt av att mjukvarujätten Microsoft på onsdagen meddelade att dess kvartalsförsäljning kommer att bli högre än väntat.

Analytiker påpekar att mycket av det som var positivt i Motorolas rapport beror på att företaget lyckats få ned kostnaderna rejält och vända ett negativt kassaflöde. Enligt Motorolas vd Christopher Galvin kommer efterfrågan på GPRS-telefoner att börja öka under det tredje kvartalet. Det är goda nyheter för Ericsson och Nokia, som håller på att lansera GPRS-telefoner.

Peter Challis/TT