Fem män anhållna för mordförsök

NYHETER

Mötet mellan ett gäng svenska nynazister och två tyska fritidsledare slutade i tragedi.

Efter ett bråk knivhöggs en av de tyska männen svårt i ryggen.

Två av de fem anhållna begärs nu häktade.

Polisen anhöll i går fem män från Karlskrona, födda mellan 1980 och 1984. De har tidigare gjort sig kända för mindre brott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en av dem redan pekats ut som den som högg kniven i den 32-årige mannen från Tyskland.

Under eftermiddagen meddelade åklagaren i Karlskrona att tre av de fem som anhållits kommer att ställas in för häktningsdomare nu på söndag misstänkta för grov misshandel.

De övriga två släpptes under dagen.

- De två som släpptes har lämnat sina redogörelser under förhören och är misstänkta för medhjälp till grov misshandel, säger kammaråklagare Margaretha Lewenhagen till TT.

"Inget belägg för nynazister"

Misstankarna gällde först mordförsök. Men eftersom skadorna på den knivhuggne 32-åringen inte är livshotande anser Lewenhagen att det i stället handlar om grov misshandel.

Enligt ett vittne bar de tre männen nazistuniformer. Men åklagaren ifrågasatte på fredagen att det skulle handla om nazister.

-Det finns inget belägg för det alls, säger hon.

Det var natten till i går torsdag som ett gäng svenska uniformerade nynazister på väg mot ett läger för tyska ungdomar i skogarna kring Rödeby i Blekinge.

På en grusväg stötte de ihop med två tyska fritidsledare. Tyskarna hade hört oljud, och gått ut för att titta efter vad som stod på.

Sedan gick allt mycket fort. Plötsligt stod tre svartklädda män framför de båda fritidsledarna.

Höggs med kniv

En kniv blixtrade till och en av de tyska männen träffades i ryggen. När han fördes till sjukhuset i Karlskrona satt en stor bit av kniven fortfarande kvar i ryggen.

Polisens spanare utförde i går husrannsakan i flera av männens bostäder, samtidigt som de misstänkta gärningsmännen och vittnen förhördes på polishuset i Karlskrona.

Blekingepolisen har vid flera tidigare tillfällen haft med de anhållna nazisterna att göra, då i samband med mindre brott.

- Deras namn förekommer i utredningar om stölder, bilstölder och olovlig körning, den typer av kriminalitet, säger en polis.

Koppling till nazistkretsar

Men ungdomarna har också koppling till nynazistiska kretsar. Nationalsocialistisk Front, NSF, har under lång tid varit inflytelserik i Karlskrona. Trots att den före detta ledaren Anders Högström hoppade av förra året, fortsätter organisationen att värva unga medlemmar.

Rödeby, orten där knivöverfallet inträffade natten till i går, är hos polisen känt som ett nazisttillhåll. Där bor en högt uppsatt ledare inom NSF som bland annat skrivit artiklar i tidningen "Den sanne nationalsocialisten".

- Men där finns också ett stort hus som unga nynazister brukar samlas i. Där arrangerar de fester och lever om, säger en polis.

Stefan Sjödin, Maria Saving, Caroline Olsson