En marknad i hästväg

1 av 3 | Foto: JOHANNA PETTERSSON
såld för 9 000 Efter en stunds budgivning och köpslående är det klart. Det treåringa stoet Molly får en ny ägare i hästuppfödaren Eva Lindström. Hästhandlaren Dan Andersson får i sin tur en bunt 500-lappar
NYHETER

HÄSTVEDA

Bredbenta hästhandlare, trötta hästar, budgivning och kontanta pengar.

Aftonbladet har besökt en av Sveriges sista hästmarknader.

Eva Lindström, hästuppfödare, går runt Molly, ett treårigt sto, tittar på tänderna och känner på ryggen.

Sen säger hon till mång-årige hästhandlaren Dan Andersson, från Lövestad i Sjöbo:

- Följ med här bakom.

Hon förhör sig om hästen och sen börjar budgivningen. Priset för Molly slutar på 9 000 kronor och Eva lägger upp 500-lapparna med orden:

- Du är en hård hästhandlare.

Eva verkar ändå nöjd med Molly:

- Hon har bra temperament och är inte vanskött, inget värre än hon behöver mer hud- och hovvård. Det går att rätta till.

Förr i tiden tog man en köpsup när affären var klar. Nu, när alla kör bil, är det svårt att supa, men ett handslag går bra.

Hästmarknaden i Hästveda utanför Hässleholm är historia. Här har man gjort upp hästaffärer sedan 1860-talet.

Allt färre hästaffärer

Sedan 1970 hålls marknaden på en utjämnad gammal soptipp utanför samhället. Affärerna började i går redan sex på morgonen under en regntung himmel. Hästhandlarna har ingen anmälningsplikt men regi-streras när de kommer. Förra året kom 81 hästar, i år ett 30-tal.

Ingalill Bjurman, ordförande i Svenska hästars värn, är nöjd med att antalet hästar minskar:

- Marknaden fyller inte samma funktion längre som för hundra år sedan, då det fanns nytta med marknaderna. Man kom hit med sin häst och det var ren byteshandel och bara för eget bruk.

Importerade hästar olämpliga

Ingalill Bjurman tycker synd om dagens hästar, som fraktas långa sträckor:

- De kan komma från Baltikum och Danmark och med tanke på smittskydd är det inte lämpligt.

- Men det här är bara en mindre del i en större verksamhet av långa hästtransporter i Europa, både försäljning och slakt. Det handlar om pengar, säger hon.

I Hästveda görs inte de stora hästaffärerna upp på själva marknadsplatsen - utan bland de exklusiva hästtransporterna intill.

Stora pengar och lättroade gubbar

En av Sveriges största hästhandlare får hjälp att leda ett tiotal stora hästar, av typen bryggarhäst, till sin bil. En affär på minst 300 000 kronor. Hästhandlaren står bredbent och tittar på, är stor i käften och berättar skrönor för en grupp lättroade gubbar.

Varifrån kommer hästarna?

- Dom har nån stulit, jag säger inte mer för då åker jag fast för häleri. Nu ska hästarna ner till Italien för slakt, det tjänar jag en bra hacka på, tramsar hästhandlaren och gubbarna garvar.

Hästhandlarna har egna regler och kodord. Och milt uttryckt kan man tycka att den förlegade jargongen ska k-märkas.

Andra stora svenska marknader

Ulla-Lene Österholm