Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Pojkarna vill vara kända som farliga”

Känner till reglerna Hanna Saadi, 20, från Bergsjön känner till gangstergängens regler. Känner till reglerna Hanna Saadi, 20, från Bergsjön känner till gangstergängens regler. "För att tas upp i gemenskapen ska vissa regler följas. Pojkarna måste utföra ärenden", berättar hon. Foto: ANNA CLARÉN

Bergsjön är en nergången men inte förslummad betongförort, belägen i yppig grönska 34 minuter från Vasaplatsen med sexans spårvagn och 27 minuter med sjuan från Centralstationen.

Här talas hundra språk. Det är Göteborgs svar på Malmös Rosengård och Stockholms Rinkeby. Inte paradis fast heller inte helvete.

Men Bergsjön hade i går skaffat sig en definitiv särart: som plantskola för en del av Göteborgs kriminella gäng.

     

I musikalen "Westside story" finns huvudpersonen Maria.

I Bergsjön finns Hanna. Vid sina frukt- och grönsaksstånd i Bergsjöns centrum, nära Rymdtorget och Ljusårsgatan, berättade i går den 20-åriga Hanna Saadi om gangstergängens regler som hon känner dem:

- Pojkarna vill vara stora och kända. De vill vara kända som farliga. Men det är inte bara att ansluta sig till en liga. För att tas upp i gemenskapen ska vissa regler följas. Pojkarna måste utföra ärenden.

Det kallas ärenden. Ärendena är att muta eller råna. De ska ge sig ut till någon landsortsstad och återkomma med en rejäl summa pengar.

     

Jag häpnade, inte över hennes uppgifter men att hon så frimodigt vågade ge dem till en reporter.

- Det är ingen fara, sa hon. Ingen i Original Gangsters och ingen i Brödraskapet ger sig på en tjej utan anledning.

 Men hur vet du allt det här?

- Genom kompisar som jag försöker tala till rätta och få att hålla sig utanför gängbildningen.

Detta är Bergsjön i ligistperspektiv. Bergsjön finns att betrakta ur åtminstone två vinklar till:

     

 Som bostadsområde. Ingegerd Hagman, bodde i Eskilstuna i 36 år, men flyttade till Bergsjön när hon pensionerades. Här har hon två döttrar, hon såg sin roll att bli "jourhavande barnvakt".

- Jag trivs jättebra här, sa Hagman, som blivit 78. Det är en plats där gamla tanter kan gå ut. Jag tycker inte om att höra allt illa folk säger om Bergsjön. Man ska inte förtala sin goda hembygd.

     

 Som platsen där "samhällets insatser" kan studeras. Det finns i Bergsjön bibliotek, bensinmack, pizzeria, kyrka, vårdcentral, kulturhus och ett Trygghetscenter.

En enkel koll i går eftermiddag gav resultatet att kyrkan var igenbommad, biblioteket stängt, kulturhuset låst och det som kallade sig Trygghetscenter obemannat och till synes övergivet.

     

Omar Gafor, 38-årig kurdisk flykting från Irak, som sedan 13 år tillbaka jobbar på SKF, var optimist.

Han tog med mig bort till spårvagnshållplatsen:

- Här såg ut som en soptipp. Ungdomarna åkte in till centrum och satte sig på nattkaféer. Men så fick vi ordentlig belysning. Här lystes upp. Det sattes upp korgar för basketboll. Hit kommer grabbarna och spelar basket långt in på natten. Iranier, somalier, peruaner, alla slag.

Vi blandar oss fredligt. Och titta: inget klotter. Titta på bänken där: ingen har skurit repor i den.

Omar kollade om jag hade fattat och tillade:

- Så blir det när mörker byts mot ljus.

Staffan Heimerson

Förtydligande: När Aftonbladet i går berättade om "gangsterkriget" i Göteborg beskrevs en nattklubb i Göteborg. Klubbens ägare vill göra följande beriktigande:

"Nattklubben pekades felaktigt ut som tillhåll för några av gängmedlemmarna. Den har inte något som helst med de kriminella grupperingarna att göra", säger nattklubbens ägare och polisen.

Aftonbladet beklagar den skada som artikeln eventuellt orsakat nattklubben, dess personal, ägare eller gäster.

"Nattklubben arbetar aktivt emot den kriminella upptrappningen och har därför bland annat ett nära samarbete med polisen. Vi försöker tvärtemot vad som beskrevs i artikeln jobba för ett bättre och fredligare Göteborg", säger klubbens ägare.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet