– I krig drabbas alltid oskyldiga

Gangster- ledaren om skott- lossningarna

NYHETER

GÖTEBORG

Det kriminella gänget OG har varit inblandat i minst två av de tre skottlossningarna i Göteborg senaste tiden.

Men ledaren Denho "Dano" Acar, 26, säger att han har "full koll på situationen" från sin häktescell i Huddinge.

- Och skulle någon oskyldig komma i vägen är det inget jag skulle vara stolt över, säger han.

Foto: LARS ROSENGREN
HAN STYR ORIGINAL GANGSTERS FRÅN CELLEN OG-ledaren Denho "Dano" Acar sitter just nu i fängelse. "Jag har full kontroll över situationen" säger han.

Vid Näsets badplats i onsdags förra veckan sköts massor av skott. Barnfamiljer och andra badande fick fly undan.

Vid en kvarterskrog i Gamlestaden i lördags besköts en till synes oskyldig 37-årig man av ett gäng som slagit sönder spelautomater. Mannen satt i en bil utanför.

Vid ett nattöppet kafé i centrala Göteborg i tisdags besköts en man med flera skott. Vid de två första tillfällena var medlemmar i Original Gangsters, OG, inblandade.

Dömd till flera års fängelse

Ledaren Denho "Dano" Acar, är dömd till flera längre fängelsestraff för grova brott. Senast dömdes han för grovt rån i Södertälje. Straffet blev sammanlagt 8,5 års fängelse.

Går det att styra någonting inifrån fängelset?

- Det är klart att det går. Det har ju gått innan, varför skulle det inte gå nu? Det räcker med ett telefonsamtal så kan jag få stopp på det direkt.

Men du vill inte ha något stopp?

- Det behåller jag för mig själv?

Tänker du aldrig tanken att någon annan tar din plats nu när du sitter inne?

- Nej, jag känner inte min position hotad. Jag har full kontroll på situationen. Inget beslut tas innan jag ger klartecken. Jag vet att mina killar är 100 procent lojala.

Om två gäng har ouppklarade saker sinsemellan och skjuter på platser så att oskyldiga riskerar att drabbas, har du ingen tanke på det?

- Jag vill inte prata om vad som har hänt.

Har ni inte gjort bort er nu?

- Det är klart att man inte vill att oskyldiga människor ska drabbas, det är absolut inte mina avsikter. Och inte mina bröders heller.

- Men, som man brukar säga, i krig är det alltid någon oskyldig som drabbas.

Kriminalvårdens stora problem

Gunnar Engström, tillförordnad generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen säger att gängen är ett tilltagande och oroande problem. Och särskilt OG:s tillväxt.

- Förutom narkotikan är gängbildningar kriminalvårdens stora problem, säger han.

- Det blir ett tuffare anstaltsklimat med oro bland de intagna. Det förekommer våld och hot om våld. Och personalen känner obehag.

Gunnar Engström säger att det är kriminalvårdens uppgift att bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten. Därför finns det också ett ansvar att se till att brottslighet utanför murarna inte kan styras inifrån.

- Vad vi kan göra är att splittra gängen genom att placera medlemmar på olika anstalter. Brödraskapet har vi till exempel haft hyggliga möjligheter att splittra så att de tappat fotfästet inom fängelsesystemet.

Samtidigt är hans erfarenhet att den inre kärnan i gängen är svåra att påverka. På sikt anser han att nyrekryteringen måste angripas.

De tre skottdramorna har inget samband

Anders Johansson