Minst 110 poliser skadade vid kravaller

NYHETER

Minst 110 polismän skadades vid våldsamma kravaller i Belfast i natt och i morse.

Katolska ungdomar stormade de blockader som polisen satt upp för att skydda marscherande protestanter.

I dag återupptas de nordirländska fredssamtalen.

Oroligheterna i ett katolskt bostadsområde i norra Belfast började redan i går, och fortsatte på morgonen i dag.

Polisen tog till vattenkanoner och sköt med plastkulor mot de uppretade katolikerna, som bland annat svarade med att kasta bensinbomber.

Enligt brittiska BBC har minst 110 poliser skadats, åtminstone en av dem allvarligt. 19 poliser har fått uppsöka sjukhus för att få vård.

Marscher på 19 platser

100 000 medlemmar i protestantiska Oranienordern deltog i parader på 19 olika platser i Nordirland, rapporterar AFP.

Kravallerna i Belfast började när katolska ungdomar försökte storma polisens vägblockader. Blockaderna hade satts upp för att stoppa katolikerna från att komma i närheten av de marscherande protestanterna.

Säkerhetspådraget var stort, och på några håll hade ordensbröderna förbjudits att marschera genom katolska områden.

I dag återupptas de nordirländska fredssamtalen. De möten som den brittiske premiärministern Tony Blair och hans irländske kollega Bertie Ahern höll i början av veckan har inte kunnat häva dödläget.

Alla partier har gått med på att träffas på fredagen för nya överläggningar, men utsikterna för ett snabbt genombrott bedöms som små.

Samtalen lär försvåras av nattens händelser.

Oroligheter på flera håll

Kravaller förekom redan under natten i Portadown då hårdföra protestanter angrep polisen med stenar och brandbomber. 19 poliser och två civila skadades. Även i Armagh och i östra Belfast förekom sammandrabbningar mellan polisen och protestantiska orosstiftare. I Belfast hittade polisen 1 200 mjölkflaskor som skulle användas för att göra brandbomber.

I västra Belfast genomförde två protestantiska halvmilitära grupper styrkedemonstrationer. Maskerade män från Ulsters frivilligkår (UVF) sköt flera skott i luften medan fem medlemmar av en annan grupp, Ulsters frihetskämpar (UFF), genomförde en liknande manifestation en bit därifrån.

Maria Saving, TT