Törnman ser fram mot partiledardebatt

NYHETER

KIRUNA

Namnet ska vara Norrbottenspartiet och siktet är inställt på tre, fyra platser i riksdagen efter valet nästa höst.

Under ledning av kommunalrådet Lars Törnman kör nu valberedelserna i gång.

Ett par tusen namnunderskrifter har utan svårigheter samlats in som stöd för en partibildning. De sänds nu in till Valmyndigheten för att partiet ska registreras och partinamnet skyddas.

- Vi registrerar partiet också för att få tillbaka pengar för valsedelskostnader om vi kommer in i riksdagen, säger Törnman till TT.

Någon tvekan om att Norrbottenspartiet om drygt ett år ska finnas i riksdagen har han inte. Det blir i så fall första gången som ett parti tar sig in genom att få minst tolv procent i en enda valkrets. Om så sker behöver ett parti inte bry sig om den vanliga spärren på fyra procent i hela landet.

Penningknipa

Först i höst kommer partiet att anta stadgar, utarbeta handlingsprogram och komponera en valsedel. Törnman är beredd att själv toppa listan om partiets medlemmar vill ha det så.

- Det känns som att vi kan få åtminstone tre, fyra mandat i Norrbotten, säger Törnman. Men vi börjar med små steg och jobbar in oss sakta.

Något försök med en riksvallista för att suga in röster från övriga Sverige är inte aktuellt. Det skulle kräva en organisation över hela landet för att sprida en sådan lista.

- Det gick väl an för Ian och Bert på sin tid att köra i gång överallt. Men vi är vanliga knegare utan ekonomiska tillgångar, påpekar Törnman.

Han bedömer att det blir nog så besvärligt att skrapa ihop pengar till en Norrbottenkampanj, även om det ska bli en lågprisvariant. Bara utskick av valsedlar till alla hushåll skulle kosta cirka 150 000 kronor.

Partiledardebatt

Väl inne i riksdagen är Törnman säker på att få goda möjligheter att driva frågor som är bra för Norrbotten och därmed, anser han, för hela landet.

Det finner han fullt möjligt även om partiet inte blir vågmästare mellan blocken.

- Tänk bara på att partiledaren får vara med i partiledardebatterna, påpekar han.

Törnman bedömer inte att Norrbottenspartiet skulle äventyra en fortsatt s-regering genom att minska antalet socialdemokratiska mandat.

- Vi är ju ett socialdemokratiskt alternativ, vi känner vår ideologiska bas, säger han.

Det blir partimedlemmarnas sak att avgöra om partiet ska rösta för Göran Persson som fortsatt statsminister, om valresultatet ger underlag för det.

- Personligen skulle jag ha svårt att rösta på en borgerlig statsministerkandidat och främja tillkomsten av en borgerlig regering, säger han.

Fakta/ Norrbottenspartiet

Lillemor Melsted /TT