”Jag har inte blivit läkare för att tjäna mycket pengar”

NYHETER

Thomas Marnéus har testat att vara stafettläkare.

Men han föredrar sin tjänst på Mora sjukhus.

– Jag har inte blivit läkare för att tjäna jättemycket pengar, säger han.

Foto: STEFAN MATTSSON
SÄGER INTE UPP SIG Thomas Marnéus förstår att många distriktsläkare hoppar av. – De har det slitigt och som stafettläkare både tjänar de mer pengar och slipper det administrativa. Men själv föredrar han sin fasta läkartjänst på Mora sjukhus.

När Thomas Marnéus gick på läkarlinjen för några år sedan var det osäkert om alla studenter skulle få AT-tjänster. Nu skriker landstingen efter läkare.

– Det kanske låter pretentiöst men jag har inte blivit läkare för att tjäna jättemycket pengar utan för att bli en duktig ortoped och få operera på sjukhus. Jag gick på Handels först och hade kunnat tjäna mer på sådant.

Men han förstår att många distriktsläkare hoppar av.

”Absolut inte på heltid”

– De har det slitigt och som stafettläkare både tjänar de mer pengar och slipper det administrativa.

Moraläkaren gjorde sin AT-tjänst, obligatoriska läkarpraktik, i Malung och blev sedan erbjuden att komma tillbaka för en kort period. Han har också plåstrat om skidåkare i Sälen en vecka.

– Men stafettläkare på heltid – absolut inte. Även om jag förstår att det är intressant för andra, om man till exempel sparar till en lägenhet.

Det finns nackdelar också. Enligt patientnämnden återkommer stafettläkare i många bemötandeärenden eftersom de saknar bakgrundskunskap om patienternas hälsotillstånd.

Löner i Norge

– 120 000 kr/mån

– Det är viktigt med kontinuiteten, men jag tror inte att stafettläkarnas kompetens är lägre. Däremot får den ordinarie läkaren ofta slutföra stafettläkarnas jobb.

Thomas Marnéus är sedan två år tillbaka fackligt aktiv i lönefrågor och understryker att lägstalönen för en läkare efter fem års studier hittills varit runt 23 000 kronor.

– En AT-läkare kan alltså genom att sedan bli stafettläkare tjäna tre gånger mer över en dag. Jag vet färdiga läkare som åkt till Norge och tjänar 120 000 kr i månaden.

Hans lösning på läkarbristen är en tioprocentig löneökning.

– Vi har faktiskt fått upp lönen för AT-läkare i Dalarna med 15–20 procent. Men hade inte landstinget sett sig tvungat till det hade vi inte lyckats.

Britt Peruzzi