Röken hotar att dra in över centrala Landskrona

Grusbädd ska kväva branden

NYHETER

LANDSKRONA

Räddningskåren bytte på lördagseftermiddagen taktik - från vatten till grus - för att släcka branden i batterilagret på återvinningsföretaget Boliden Bergsöe i Landskrona.

- Vi har byggt två ramper upp på batterilagret. Från dessa ska grävmaskiner lägga en decimetertjock sandbädd över alltihop, täcka de delar som brinner och på så sätt försöka knäcka problemet med rök in i staden, sade brandmästare Tommy Nilsson till TT.

Det handlar om stora kvantiteter grus och flera företag från trakten ställde under eftermiddagen sina gruslager till räddningskårens förfogande.

- Vi gör detta under natten och hoppas att det får effekt. Men det är för tidigt att säga hur lång tid det tar. Vi tar inte ut någonting i förskott, sade Nilsson.

Anledningen till den nya strategin är att varken vattenkanoner eller skumsläckare lyckats få stopp på den kraftiga rökutvecklingen från det brinnande batterilagret.

Vinden vände

Hälsovådlig rök drog under hela lördagen in över de östra delarna av Landskrona och den centrala staden. Men enligt Nilsson skulle vinden under natten till söndagen i stället vrida ut mot Öresund.

- Röken innehåller bland annat bly och klorider som absolut inte är hälsosamma. Men ingen vet exakt hur farlig den är. Som tidigare uppmanar vi folk att försöka undvika röken, stanna hemma och stänga om sig, sade Nilsson.

Tidigare under lördagen lyckades räddningskåren riva bort delar av det nedfallna taket till lagerbyggnaden och föra ut brinnande batterier. Men arbetet var både besvärligt och riskfyllt.

Förhoppningen om att det bara var de översta lagren av de 16 000 tonnen uttjänta bilbatterier som brann grusades också på lördagen.

- Så var det på vissa håll. Men på andra brann det som i en mila, underifrån och rakt uppåt, förklarade Tommy Nilsson.

Inga nya avspärrningar

Det var dock inte aktuellt med några nya avspärrningar. Tvärtom lämnade polisen redan på fredagskvällen sina posteringar sedan fasta skyltar satts upp med varningar för den ohälsosamma röken.

Räddningstjänstens specialupprättade upplysningscentral dit oroliga kunde vända sig tog på lördagen inte emot särskilt många samtal. Inte heller fick sjukvården in några nya fall av patienter med irriterade andningsvägar.

Ett gott tecken, tyckte Nilsson:

- Det är därför vi inte aktivt gått ut med nya varningar, sade han.

Under släckningsarbetet har fabrikens eget vattenreningsverk gått för högtryck samtidigt som brandmännen har försökt återanvända de enorma mängderna släckningsvatten, 18 kubikmeter i minuten, som slungades över blybatterierna.

På lördagen gick länsstyrelsen med på att en del vatten fick släppas ut i Lundåkrabukten alldeles intill. Trots det mycket låga pH-värdet och en del föroreningar, oklart exakt vilka, trodde Tommy Nilsson att utspädningseffekten skulle mildra de negativa effekterna på miljön.

Thomas Hamberg/TT Henrik Hamrén/TT ( )