Condit har genomgått lögndetektortest

Ännu inga spår efter försvunna praktikanten Chandra Levy

NYHETER

Ett privat test med en lögndetektor påstås fria den amerikanske kongressman vars älskarinna försvunnit spårlöst.

Inte alls, menar polisen som anser att testet i princip är värdelöst.

Samtidigt pågår sökandet efter kvinnans kropp med likhundar i Washington.

Foto: AP
Praktikanten Chandra Levy har varit försvunnen sedan den sista mars. Ett privat lögndetektortest påstås fria kongressledamoten Gary A Condit från inblandning i försvinnandet. Polisen ställer sig tveksam till resultatet av testet.

Testet är senaste turen i härvan kring den gifte kongressmannen Gary A Condit, vars 24-åriga älskarinna Chandra Ann Levy saknas sedan den 30 april i år.

Det var kongressmannens advokat Abbe D Lowell som igår berättade att försvaret låtit utföra en privat test med lögndetektor.

Vid spakarna satt den före detta FBI-agenten Barry Colvert, som jobbade med att administrera den typ av tester i 15 år innan han gick i pension.

Inga frågor om förhållandet

Bland frågorna som Condit fått och klarat finns den om han haft något att göra med kvinnans försvinnande. Han har också svarat på om han skadat kvinnan eller lejt någon annan att röja henne ur vägen.

Condit fick dock inte några frågor om sitt förhållande till den saknade kvinnan.

- Det skulle kanske vara intressant för en skvallerjournalist men det skulle inte vara lämpligt för de frågor som berör ms Levy nu, säger advokat Abbe D Lowell till New York Times.

Polisen säger att man diskuterat om man skulle låta kongressmannen genomgå en lögndetektortest. Nu hann Condits advokat före, vilket fick den ansvariga polisledningen i Washington att framföra kritik.

Polisen inte informerad

- En test med lögndetektor bör utföras av någon som är väl bekant med alla omständigheter i ett fall, säger Terrance Gainer, biträdande polischef, till tidningen.

Varken han eller någon annan polis har dock fått ta del av resultatet av testet ännu och ville därför inte säga mer innan man sett svaren.

I går sattes likhundar in i sökandet efter den försvunna kvinnan.

Det finns visserligen inga bevis för att Levy är död. Hundarna ska trots det användas då polisen nu systematiskt söker igenom platser i Washington där kvinnan bodde och där hennes kropp kan ha dumpats.

Hittills har polisen koncentrerat sig på fastigheter som står tomma eller är under ombyggnad. Man har sökt igenom ett 70-tal och ska gå igenom ytterligare cirka 100.

Polisen har också gått ut med ett antal datorframställda porträttbilder där man ändrat Levys utseende från mörk till blondin och där hon fått olika längd på håret.

Hittills finns det dock inga spår av Chandra Ann Levy.

Caroline Olsson