Samma brott ger olika straff beroende på land

NYHETER

Den som begår samma brott straffas fullständigt olika i sju västländer, visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort med sex andra medier i Kanada och Europa.

Domare i Sverige, Kanada, Danmark, Finland, Tyskland, Norge och Nederländerna har fått titta på hypotetiska fall och sedan bedömt hur lång straffet skulle bli. Skillnaderna var mycket stora. Ett grovt narkotikabrott gav tio års fängelse i Sverige, i Kanada och Holland där drogpolitiken är betydligt mer liberal bara två år.

Ett annat exempel som domarna fick bedöma var en våldtäkt:

Våldtäkt döms olika

Klockan halv två på natten är en 27-årig kvinna på väg hem från en bar efter att ha druckit fyra stora öl. En okänd 34-årig man stannar sin bil och erbjuder kvinnan skjuts hem. Hon hoppar in, men istället kör han henne till en avlägsen gata där han våldtar kvinnan. Han håller en kniv mot hennes hals och hotar att döda henne om hon skriker på hjälp. Efter våldtäkten kastar han ut henne från bilen och kör därifrån.

Brottet skulle resultera i sju års fängelse i Tyskland, men bara ett och ett halvt år i Danmark. I Sverige skulle förövaren få sitta i fängelse mellan tre och fyra år, enligt Peter Prom, chefsrådman. Han vill emellertid poängtera att straffvärdet i de korta exemplen är väldigt svårt att bedöma.

- Det här är hemskt svårt. Men det är inte grov våldtäkt, eftersom exemplet inte tydligt visar att det handlar om "exempellös råhet eller hänsynslöshet" som det står i lagboken. Hon har dessutom hoppat in i bilen frivilligt, säger han till Svenska Dagbladet.

Mellan sex till nio år

En kvinna misshandlas svårt av sin man vid flera tillfällen. Mannen hotar att döda henne om hon lämnar honom och efter ännu en kväll av svår misshandel tar kvinnan, när mannen sover, fram ett hagelgevär och skjuter honom i huvudet. I Nederländerna kunde hon klara sig utan fängelsestraff på grund av omständigheterna. I Finland skulle hon dömas till nio års fängelse och i Sverige till minst sex år för dråp.

- Omständigheterna är mycket förmildrande. Jag lägger mig på miniminivån, sex års fängelse, säger Peter Prom.

Trots dödshot och misshandel kan det inte bli aktuellt med nödvärn och en friande dom för kvinnan, säger Prom till Svenska Dagbladet.

- Nej. Det är inte en direkt nödsituation. Hon skjuter honom när han ligger och sover. Hon kan välja att åka därifrån.

Daniel Persson