I dag stängs ett BB – igen

Nu har det sista barnet fötts på sjukhuset i Kalix

1 av 2 | Foto: ÅSA WESTERLUND
SIXTEN VAR SIST I dag klockan tre låser man dörrarna till BB i Kalix för gott. Sixten var det sista barnet som föddes på förlossningsavdelningen. "Jag sa att jag ska se till att jag kommer till Kalix. Och jag hann - med nöd och näppe", säger mamman Catharina Ögren.
NYHETER

KALIX

Sixten var det sista barnet som föddes på Kalix BB.

- Jag sa att jag ska se till att jag kommer till Kalix. Och jag hann - med nöd och näppe, säger mamman Catharina Ögren, 34.

Klockan tre i dag låser barnmorskan Eva-Britt Larsson dörren till avdelningen för gott.

På bordet i fikarummet på Kalix BB står en vas med rosa och gula rosor. Blommorna med orden "Vi tänker på er" kommer från Piteås kvinnoklinik. Det är deras tur att försvinna om ett halvår.

I Sverige har det i snitt lagts ner mer än ett BB om året de senaste tio åren. I Norrbotten kan kvinnorna bara förlösas i Luleå och i Gällivare efter att Kalix BB stängs. Boende i Pello kommer att få åka 20 mil till närmaste BB.

Åker hem med gråten i halsen

- I dag grät jag några tårar när jag förstod att det är sista natten jag går till det här arbetet. Det var med stor sorg, säger barnmorskan Ann-Kristin Eriksson.

- Jag ser ändå med glädje att vi har mammor här in i det sista, säger Eva-Britt Larsson.

I rum nummer fem ligger Sara Vogel, 24, och läser Stora boken om barn. Bredvid henne sover en liten, liten kille som i alla fall ska heta Johannes i andra namn.

Sara Vogel bor i Haparanda och när hon gick över tiden fyra dagar blev hon rädd att inte hinna föda så länge Kalix BB fanns kvar. I så fall skulle hon få åka femton mil till Sunderbyns sjukhus utanför Luleå.

- Här får förstföderskorna ligga kvar i fem sex dagar och jag har fått all hjälp och tid av personalen som jag har behövt. Men i morgon åker jag hem med gråten i halsen.

Sparar 15 miljoner

Det finns två orsaker till att BB i Kalix läggs ner, enligt landstingsrådet Yvonne Stålnacke. För det första föds det få barn i Norrbotten, bara sex per dygn. För det andra har landstinget ett underskott på 238 miljoner kronor.

Genom det här beslutet kan de spara 15 miljoner kronor.

- Jag kan förstå att det i första början känns besvärligt eftersom avstånden blir längre för en del. Men jag tror inte man behöver känna någon rädsla.

- Det är säkrare att föda på en större klinik som har fler förlossningar, säger Yvonne Stålnacke.

- Där har barnmorskorna mer rutin.

Men i Kalix skakar Eva-Britt Larsson på huvudet åt det argumentet. Eftersom personalen är mindre här blir det ändå lika många förlossningar per barnmorska, tror hon.

Yvonne Stålnacke tror inte att nedläggningen hindrar någon från att skaffa barn. Också på den punkten är Eva-Britt Larsson tveksam.

- Kvinnorna här i glesbygden säger att de ska sluta producera barn. Men de kan ju ändra sig, att få barn kanske är värt det.

Avstånd till närmsta BB - 230 km

Therese Uddenfeldt