- Jag vill träffa samma läkare

Monika hade sex olika doktorer - på ett halvår

NYHETER

Under ett halvår tvingades Monika Gustavsson, 59, träffa sex olika läkare.

- Det känns hemskt otryggt att hela tiden behöva bollas från den ena till den andra. Läkare borde tänka mer på sina patienter, säger Monika som nu drar sig för att söka vård.

Foto: PUTTE MERKERT
VILL HA TRYGGHET Monika Gustavsson behöver ofta uppsöka läkarvård. Men på senare tid har hon fått göra bekantskap med det fenomen som kallas stafettläkare, vilket Aftonbladet berättade om i går. Men nu harhon tröttnat. "Det känns otryggt att bollas från den ena till den andra", säger hon.

Monika Gustavsson lider sedan 1987 av fibromyalgi och kan bara utföra enklare arbete. Numera är det sällan hon går ut över huvud taget.

- När jag går för att få vård vill jag träffa samma läkare. Jag vill kunna bygga upp ett förtroende för den jag träffar, säger Monika som blev besviken när hon gick till Vråens vårdcentral i Värnamo.

Hon är en av dem som de senaste åren blivit offer för de så kallade stafettläkarna. De som via bemanningsföretag hyrs ut till sjukhus och vårdcentraler för att fylla tomrum.

"Klart att läkarna ska ha bra betalt"

- Att dessutom i Aftonbladet läsa att stafettläkarna tjänar dubbelt så mycket som de läkare som är anställda av sjukhusen är skrämmande. Klart att läkarna ska ha bra betalat, men de ska inte prioritera lönen i samma utsträckning som många nu verkar göra. Det var väl inte därför de blev läkare.

Inom loppet av ett halvår för två år sedan fick hon träffa sex läkare.

- Det var en ny nästan varje gång. En gång när jag kom för att få mitt provresultat sa de att läkaren nu jobbade någon annanstans.

När hon nästa gång frågade en läkare om hon skulle få ha honom en länge tid sa han "tyvärr jag är bara inhyrd en vecka. Du kommer att få träffa en annan läkare nästa gång".

Karin Bridfelt, primärvårdschef Värnamo, tycker att det är viktigt att patienterna träffar samma läkare.

- Det har blivit bättre senaste året. Dels har vi lyckats anställa några läkare och samtidigt har flera så kallade stafettläkare valt tryggheten i att jobba på samma arbetsplats, säger Karin Bridfelt.

Även positivt med stafettläkare

Hon konstaterar att problemet är riksövergripande men att det även finns positiva erfarenheter med stafettläkare. Att de delar med sig av sin kompetens på olika ställen.

- Vi behöver ytterligare tid. Därefter tror jag inte att patienterna ska behöva möta några stafettläkare alls, säger hon.

”Det blir bättre om cheferna börjar lyssna”

Läkaren Jonas Holmberg, 47, tycker det är landstingens fel att det finns så många stafettläkare.

- Det är synd om patienterna. Men bakgrunden är ofta att cheferna inte lyssnar på läkarna.

Fredrik Engström