Vännerna stal showen

- sedan festade de hela natten med prinsessan

1 av 4
Kuppen mot kronprinsessan Plötsligt stod vännerna Caroline Kreuger, Caroline Tamm, Anna Jussil och Viktoria Larsson på scen tillsammans med E-type - och konstnären Ernst Billgren. De fyra väninnorna stagade upp E-types nyskrivna låten Banka banka med skön körsång.
NYHETER

BORGHOLM

När tv-kamerorna slocknat försvann Victoria med vännerna och familjen till Solliden.

- Vi har tömt alla barskåp och så där, så vi är nöjda, sa Ernst Billgren, 43, till Aftonbladet sent i natt.

Ett 20-tal av kronprinsessans vänner sov över på slottet.

Victorias väninnor överraskade henne redan under det officiella firandet - som doakör till vännen E-type.

Kronprinsessan bar traditionell Ölandsdräkt, precis som mamma Silvia, när hon kramade om barndomsväninnan Caroline Kreuger och följde henne upp på scen till de övriga tre väninnorna - Caroline Tamm, Anna Jussil och Viktoria Larsson - som doade i jeans och hjärtprydda linnen.

Med bland vännerna på scen fanns även konstnären Ernst Billgren som helt överraskande hoppade in som gitarrist i E-types band.

- Vi hade ju inte övat alls, och de här tjejerna var nog lite nervösa. Men finns det en chans att göra bort sig så gör man ju gärna det, sa han skämtsamt under den sena festen på Solliden.

5 000 tittade på

Själv var han inte särskilt nervös, hävdar han.

- Jag har lirat en del tidigare. Jag har ju inte bestämt än vad jag ska bli när jag blir stor.

Efter det offentliga firandet lämnade kungafamiljen Victoriadagens cirka 5 000 åskådare på idrottsplatsen i Borgholm för att fortsätta firandet av födelsedagen privat - tillsammans med Madeleine, Carl Philip och ett 30-tal vänner.

De flesta av dem valde att sova över på slottet.

Men de festande vännerna syntes inte till tidigare på dagen, när kungen tog ton och fick hjälp med "ja, må hon leva" av cirka 1 000 betalande besökare i slottets trädgård.

En av de första på plats för att fira Victorias 24-årsdag var pensionären och ölänningen Florence Carlsson, som omsorgsfullt lindat fuktat papper runt rosorna, för att de skulle sloka så lite som möjligt efter några timmars väntan i solskenet.

- Jag har firat Victoria sedan hon var liten, men jag har aldrig varit här i regn någon gång, säger hon.

Victoria ägnade Florence Carlsson några ord extra på vägen, innan hon vandrade vidare mellan blomsterkvastar och gratulationskort. Och det lär hon göra nästa år igen.

- Kronprinsessan har sagt att födelsedag betyder Öland för henne, säger hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Stämningen på topp

Dit hör också att kronprinsessan delar ut Victoriastipendiet före kvällens konsert.

På scen, förutom E-type och doakören och Ernst Billgren, presenterade konferencieren Pernilla Månsson Colt en rad artister: Lena Philipsson, Sanna Nielsen, Martin Stenmarck, Peter Glyt och storbandet Stora Stygga.

När Aftonbladet sent i natt talade med Ernst Billgren var feststämningen på Solliden på topp.

Markus Lutteman