”Jag har ont varje dag bakom ratten”

Yrkes- chaufförer blir sjuka av utslitna vägar

NYHETER

De dåliga vägarna är ett hot mot yrkesförarnas hälsa.

Hans Selin, 55, har kört lastbil sedan han var 18 år.

- Jag är stel och har ont i hela kroppen efter en dag bakom ratten.

Foto: jan lindkvist
vibrerar som ett flygplan Vägverkets mätningar visar att yrkeschaufförerna utsätts för stora påfrestningar på dåliga vägar. - Det är värre än när ett flygplan gasar i väg och lyfter. Och så sitter vi flera timmar i sträck, dag efter dag, säger Hans Selin, timmerbilschaufför.

Många av Hans arbetskamrater har tvingats sluta på grund av de slitits ut i förtid, när de skuttat omkring på alltför dåliga vägar.

Själv kan han fortsätta köra - än så länge.

Stolarna klarar inte krängningarna

- Jag tränade mycket när jag var yngre. Jag tror att det är det som gjort att jag klarat mig undan allvarligare skador, säger Hans Selin.

Att köra en stor, tung lastbil som kränger och rycker är bara det en hälsofara, att tvingas göra det på gropiga och undermåliga vägar gör saken ännu värre.

Mätningar som Vägverket gjort - och som Hans Selin deltog i - visar på oerhört kraftiga skakningarna i längs- och sidled, som varken ryggraden eller förarstolarna är byggda för.

- Jag trodde inte det var sant när jag fick se siffrorna, säger Hans Selin. Påfrestningarna är värre än de som passagerarna utsätts för under några korta sekunder när ett flygplan gasar i väg och lyfter.

- Tänk då att vi sitter så här flera timmar i sträck. Varje dag.

Vägverkets mätning genomfördes på riksväg 90 mellan Sollefteå och Näsåker. En väg som på långa sträckor är mycket dålig. Stora tjälskador har fyllts igen hjälpligt. Hål, svackor och gupp gör att Hans testbil, en fullastad timmerbil, hela tiden kränger som ett skepp i sjönöd.

"Vägarna har redan orsakat stor skada"

- Riksväg 90 är livsnerven här uppe. På den går all trafik norrifrån. Gålsjövägen mot Örnsköldsvik är också viktig. Den är ännu sämre, säger Hans Selin.

Hans tycker det är bra att vägarnas dåliga kvalitet nu äntligen uppmärksammas.

- Men det är för sent. De har orsakat ofattbar skada på människor och fordon.

Sven-Anders Eriksson