Pyroman startade 15 bränder

Misstänkt gärningsman gripen – vårdas på sjukhus

NYHETER

En misstänkt pyroman har gripits i Kungälv efter mer än ett dussin larm i morse.

Räddningstjänsten släckte mer än ett dussin bränder på någon timme.

Då hade pyromanen hunnit bränna ut ett par bilar och tända på en träindustri.

Det första larmet kom klockan 06.46 i morse. Då brann en container på Verkstadsgatan i Kungälv.

Efter det duggade larmen tätt. Containerbranden följdes av en brinnande bil. Sedan började det brinna på lagret vid Kungälvs Träindustri och flera andra ställen inne i industriområdet i Kungälv.

- Vi var gärningsmannen hack i häl hela tiden. Men ingen av brandhärdarna var ordentligt påtänd, säger Johan Gert, chef vid Räddningstjänsten i Kungälv till Göteborgs-Postens nätupplaga.

Sammanlagt släckte man 15 småbränder under en knapp timme.

Följde hack i häl

Räddningstjänst och polis var pyromanen hack i häl hela tiden. Två bilar totalförstördes, men i övrigt lyckades inte elden ta fart någonstans innan brandkåren hann fram.

- Men hade elden tagit sig inne i lagret hos trävarubutiken hade det kunnat gå riktigt illa, menar Johan Gert.

Strax före klockan åtta lyckades polisen få tag på den misstänkte gärningsmannen.

- Vi har gripit honom men vi vet inte om det finns fler. Därför har en helikopter varit uppe och spanat tidigare i dag, säger Johan Ljung, polisinspektör vid polisen i Västra Götaland till aftonbladet.se.

Togs till sjukhus

Den misstänkte gärningsmannen uppträdde på ett sätt som fick polisen att föra honom till sjukhus. Under förmiddagen vårdades han vid lasarettet i Kungälv under polisbevakning.

- Han var eventuellt påverkad av något, vi vet inte ännu. Men han är gripen för mordbrand och kommer sannolikt att anhållas under dagen, säger Ljung.

Kungälv har drabbats av fler pyromandåd tidigare. För fyra år sedan härjade en pyroman i bostadsområdet Komarken, men någon gärningsman greps aldrig den gången och bränderna upphörde då polisen skärpte bevakningen.

För två år sedan erkände en man att han tänt på Jehovas vittnens samlingslokal.

Caroline Olsson