Bonds månbil under klubban

NYHETER

Snart går en av de mest kända Bond-prylarna under klubban.

Månbilen som kördes av Sean Connery i filmen "Diamantfeber" ska säljas liksom en av världens största samlingar Bond-affischer.

Auktionen äger rum i London den sista juli.

Det är rockiga snabbmatkedjan Planet Hollywood som beslutat byta ut delar av inredningen.

Auktionen äger rum nstan exakt 30 år efter att den lilla bilen syntes på bio första gången. Den användes av Sean Connery 1971 i filmen "Diamantfeber", som för övrigt var Connerys sista Bond-film. Bilen konstruerades och byggdes av Dean Jeffries i Kalifornien.

I filmen stjäl Bond fordonet och kör som en galning för att ta sig ut från miljonären Willard Whytes högkvarter i Nevadaöknen. Han jagas av otrevliga skurkar på trehjuliga motorcyklar och kör verkligen vilt - den som tittar noga kan se att buggyn tappar ett av hjulen under jakten.

Resterna av det säregna lilla silverfärgade fordonet hittades i början av 90-talet i en skrothög ute på landet av Graham Rye, ordförande i den brittiska James Bond-fanklubben.

Rye lät restaurera fordonet till originalskick och det ställdes ut första gången 1993.

Under de senaste åren har månbilen stått på restaurangen Planet Hollywood i Las Vegas.

Nu kommer den att bevisa att inte bara diamanter varar för evigt.

Den skrangliga lilla bilen väntas nämligen dra in närmare tre miljoner kronor vid auktionen, som äger rum på Planet Hollywood-restaurangen i London.

Uppdraget att svinga klubban har gått till auktionsfirman Fleetwood Owen, som är specialister på just föremål i kändis- och artistvärlden - och dessutom delägt av rockstjärnan Mick Fleetwood.

Möjligen är det en hake att den som köper månbilen inte får ta med den hem. Den ska enligt avtalet stå kvar i Las Vegas fram till april 2003.

Caroline Olsson