Antalet rån mot postkontor ökar

32 rån och rånförsök hittills i år

NYHETER

GÖTEBORG

Antalet postrån ökar igen efter en nedåtgående trend under 1990-talet.

Posten tar till tipspengar, vaktbolag och utbyggda larm för att få stopp på rånen.

- Utvecklingen är mycket oroväckande, säger Bengt Ericsson, säkerhetschef för postkontoren.

Det senaste halvåret har Posten utsatts för upprepade rån. I flera av fallen har tillvägagångssättet varit närmast identiskt.

Beväpnade och maskerade rånare har brutit sig in i lokalen före öppningsdags och sedan övermannat och bakbundit personalen.

Postkontor i Hallsberg, Enskede, Göteborg, Strängnäs och Hagfors har drabbats.

Bakbands av maskerade rånare

Senast i raden är rånet mot ett postkontor i Arlöv norr om Malmö som inträffade i lördags. Två kassörskor överraskades av två maskerade rånare och tvingades lämna ifrån sig nycklar till kontorets kassavalv. Kvinnorna bakbands och deras munnar tejpades. Rånarna hotade dem med föremål som såg ut som pistoler.

Polisen hade på söndagen inga spår efter rånarna.

Inräknat rånet i Arlöv har postkontor under året utsatts för 32 rån och rånförsök. I fjol var det totalt 43, vilket gör att Posten oroar sig över att det har skett ett trendbrott.

- Antalet rån och rånförsök har minskat under hela 1990-talet från runt 120 per år till cirka 35. Att det redan har varit så många som 32 är oroväckande, säger Bengt Ericsson.

Serien av brutala rån fick Posten att redan i mitten av juni utfästa en belöning på 50 000 kronor till den eller dem som kan ge tips som leder till att rånen klaras upp. Belöningen gäller även rånet i Arlöv.

Olika åtgärder

Men pengarna har inte hjälpt.

- Vi har fått in en del tips, men inga av värde, säger Nils Ekegerd, kriminalkommissarie på Rikskriminalpolisen.

Polisen misstänker att de likartade rånen har ett samband, men det behöver inte röra sig om en och samma liga.

- När en viss typ av brott får uppmärksamhet inträffar det att andra vill ta efter metoden, så det kan vara olika personer inblandade, säger Nils Ekegerd.

Posten diskuterar också flera andra åtgärder för att minska risken för rån. Det handlar bland annat om att förbättra säkerhetssystemen med larm och lås och att anlita vaktbolag som genomsöker lokalen före öppningsdags.

- Vi har redan tagit hjälp av väktare i vissa fall i just det syftet och det kan tillämpas ytterligare. Rånen är ett stort arbetsmiljöproblem för oss, säger Bengt Ericsson.

Karin Olander/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM