Man svårt skadad efter bett av giftorm

Sjukhuset tvingades rekvirera serum från Tyskland

NYHETER

Mannen hade en av världens giftigaste ormar som husdjur hemma i Svedala.

Natten till i går högg den honom.

Sjukhuset tvingades i går rekvirera motgift från Tyskland för att rädda hans liv.

I går kväll var mannens tillstånd allvarligt men stabilt.

Det var klockan fyra i går natt som samtalet kom till larmcentralen i Skåne. En man i 35-årsåldern hade blivit ormbiten tidigare under kvällen och mådde nu så dåligt att han måste till sjukhus.

Larmcentralen kontaktade först giftinformationen. Men när är läkarna fick klart för sig att han blivit biten av en av världens farligaste reptiler ringde man även polisen.

"Inget polisärende"

- Mannen kom in med ambulans och man befarade att ormen fortfarande var lös. Så vi skickade en patrull hem till honom och pratade också med hans fru. Men eftersom ormen var säkert inlåst igen och ingen annan hade blivit biten så blir detta inget polisärende, säger Tenie Eriksson, stationsbefäl vid polisen i Ystad.

Medan polisen undersökte var ormen tagit vägen kämpade man på sjukhuset för att rädda den bitne 35-åringens liv.

Sjukhuset kontaktade Statens seruminstitut i Köpenhamn, men där fanns inte heller rätt motgift. Först i Tyskland fick läkarna napp.

Transporten anlände till Lund vid 14-tiden i går eftermiddag.

- Han har fått en sedvanlig dos och hans tillstånd är nu stabilt, säger Anne Berit Guttormsen, läkare på intensivvårdsavdelningen vid universitetssjukhuset i Lund till aftonbladet.se.

Ormens latinska namn är Hoplocephalus bungaroides - en så kallad bredhövdad orm, hemmahörande i Australien där den också är fridlyst. Ormen har ett potentiellt nervgift som inte nödvändigtvis är dödligt men kan påverka nervsystemet och ge bestående men.

Kritisk mot EU-reglerna

Jonas Wahlström vid Skansenakvariet i Stockholm är mycket kritisk mot att vem som helst får ta in livsfarliga ormar i Sverige.

- Det är helt fritt sedan vi gick med i EU. Man får inte ha en flaska med bensin på balkongen - men man kan ha 20 kobror under sängen.

- Det är helt fel att vem som helst ska få ha dödligt giftiga ormar. Det ska vara kontroll av den som innehar den här typen av ormar.

Ett enstaka antal kommuner i Sverige kräver numera att den som innehar orm också ska ha tillstånd.

- Men de flesta kommuner har inte insett att detta är ett problem, säger Jonas Wahlström.

Caroline Olsson, TT ( )