USA:s robotprov får skarp kritik

Starka reaktioner från Ryssland och Kina

NYHETER

WASHINGTON/MOSKVA

USA:s robotprov på söndagsmorgonen möttes av mycket starka reaktioner. Ryssland fördömde det kontroversiella provet över Stilla havet och såg försöket som ett direkt hot mot nedrustningen i världen.

Foto: AP/BILL MORSON
USA UTVECKLAR ROBOTSKÖLDEN I morse svensk tid avfyrades den specialkonstruerade interkontinentala roboten från Marshallöarna i Stilla havet. Ryssland och Kina ser robotprovet som ett hot mot nedrustningen och världsfreden.

USA:s president George Bush har klargjort att han är beredd att satsa på den omfattande robotskölden som ska skydda USA från kärnvapenanfall. Bush har också sagt att ABM-avtalet från 1972 är förlegat. ABM-avtalet skulle hindra kärnvapenattacker mellan de båda stormakterna Sovjetunionen och USA under kalla kriget.

Men söndagens robotprov tidigt på morgonen var det verkliga beviset på att Bush och USA:s administration med försvarsminister Donald Rumsfeld i spetsen är beredd att utveckla den omstridda robotskölden.

Klockan 4.40 på söndagsmorgonen svensk tid avfyrades den specialkonstruerade interkontinentala roboten från Marshallöarna i Stilla havet, samtidigt som en fingerad robotstridsspets sändes iväg från Kalifornien.

Tredje gången gillt

Roboten sprängde som planerat den oladdade stridsspetsen 220 kilometer över Stilla havet. Det var tredje gången gillt för USA, då de två senaste proverna i oktober 1999 och juli 2000 misslyckats.

Medlemmar från miljöorganisationen Greenpeace försökte in i det sista att hindra uppskjutningen av den modifierade Minuteman-stridsspetsen från den militära flygbasen Vandenberg i Kalifornien, utan att lyckas.

Efter de tidigare och för USA pinsamma försöken valde dåvarande presidenten Bill Clinton att tills vidare upphöra med utvecklingen av robotskölden.

Belackare i USA misstror möjligheten att bygga en fungerande robotsköld som ska stoppa kärnvapenattacker från stater som Irak och Nordkorea. Även ledande militärer har ifrågasatt möjligheten att utveckla försvarssystemet National Missile Defense (NMD).

Hot mot världsfred

Men den verkliga kritiken kommer främst från Ryssland och Kina. Robotprovet genomfördes bara timmar innan Kinas president Jiang Zemin landade i Moskva för ett möte med den ryske presidenten Vladimir Putin.

En talesman för det ryska utrikesdepartementet fördömde dock i ovanligt starka ord på söndagen USA:s senaste robotprov och såg det som en direkt utmaning mot både icke-spridningsavtal och mot ABM-avtalet.

- Vi ställs åter inför en avgörande fråga: varför ska vi hota grunden till en kärnvapennedrustning, sade talesmannen för ryska UD.

Även Kina kommenterade robotprovet genom den officiella nyhetsbyrån Nya Kina. I en kort kommentar konstaterade Kina att provet "inte bara innebär början till en ny kapprustning, det är också ett direkt hot mot världsfreden".

Sverige har markerat ett tydligt motstånd mot USA:s planer. EU är dock splittrat i sin inställning till en amerikansk robotsköld.

TT-Reuters ( )