Valen Churchill kämpar för sitt liv

NYHETER

En val kämpar sedan flera veckor för sitt liv utanför Cape Cod i USA.

Han har trasslat in käken i gammal fiskelina och flera försök att ge djuret lugnande och befria det har misslyckats.

Nu svälter valen, som döpts till Churchill, långsamt ihjäl.

Foto: AP
Försöken att få loss valen ur fiskelinan har hittills varit resultatlösa. Nu håller valen på att svälta ihjäl.

I dag genomfördes det tredje försöket att få loss valen från den nylonlina som nu skurit in ordentligt. Men inte heller nu, då väderförhållandena var idealiska, lyckades man komma tillräckligt nära för att få bort den tilltrasslade härva som hindrar valen från att äta och har skavt sår som håller på att ta livet av den.

Churchill ligger nu och flyter i ytan, omgiven av flera fartyg drygt 80 sjömil utanför Cape Cod i Massachussets. Hundratals människor som följer hans öde fruktar nu att det bara är en tidsfråga innan infektioner i såret tar kål på honom.

Krafterna försvinner

I snart fyra veckor har valforskare och experter som rest ut sett valens kondition försämras. Hälften av tiden har man ägnat åt att försöka lugna ner Churchill såpass att man ska komma tillräckligt nära för att befria honom. Nu blir han allt svagare.

Det syns också på färgen. Churchill var blåsvart när man upptäckte honom för en månad sedan. Nu har han bleknat och blivit nästan vit. Ändå vägrar valräddarna att ge upp.

- Inget har fungerat. Vad vi gör nu är att fundera på om vi kan göra mer, sade Teri Frady, taleskvinna för valräddarna, på en presskonferens efter det misslyckade försöket i dag.

Första försöket att injicera lugnande medel gjordes den 26 juni, men då var dosen för låg.

I tisdags försökte man igen, men då var sjön hög och allt misslyckades.

I går lördag fick valen en kombination av två olika preparat, men effekten var inte tillräcklig.

Man har till och med försökt fästa ett nät runt bakkroppen, för att hålla Churchill still och hindra honom från att simma iväg medan man skär loss linorna som skurit in runt nosen.

Churchill är av arten nordkapare eller nordlig rätval och kommer sannolikt från en grupp valar som sedan länge varit känd och kartlagt utanför den amerikanska östkusten.

Enligt amerikanska valforskare är arten hotad. Ett av skälen till att man nu gör sitt yttersta för att rädda Churchill är att det bara finns cirka 300 nordkapare kvar i norra Atlanten.

Flera offer

Churchill är inte den enda val som fastnat i gamla fiskelinor. Den första skars loss 1984. Sedan dess har valforskarna befriat 56 valar ur gamla livsfarliga fiskelinor som driver i havet.

Amerikanska staten värnar allt mer om valarna. Man har bland annat infört nya lagar om dubbla utsiktmän på båtar och flygövervakning för att varna skepp för val, eftersom flertalet nordkapare dör varje år efter kollisioner med fartyg utanför USA:s östkust.

Den senaste valen som fastnade i ett gammalt drivande garn räddades genom att man lyckades injicera lugnande medel med hjälp av en nästan tio meter lång aluminiumstång och sedan klippa loss djuret.

Men för Churchill blir läget alltså allt mer kritiskt.

Caroline Olsson