Död man glömdes på bårhuset

NYHETER

VÄXJÖ

En avliden man låg i nästan två veckor på bårhuset i Växjös centrallasarett innan hans närmaste anhöriga fick dödsbudet.

Först när den anhöriga kvinnan själv tog kontakt med sjukhuset fick hon veta att mannen avlidit.

Mannen blev 68 år gammal. När han kom till akutmottagningen i slutet av juni med svåra hjärtproblem var han inte kontaktbar. Men i hans sjukjournal stod kvinnan sedan tidigare skriven som kontaktperson. Sedan mannen avlidit försökte först sjukhuspersonal och sedan polis att kontakta henne, men utan framgång.

- Sedan vet vi inte vem som tappade bort uppgiften eller varför det inte gjordes nya försök. Det skedde två byten av arbetslag och därefter har det varit tyst tills kvinnan själv hörde av sig, säger Styrbjörn Östberg, chefläkare vid Växjö lasarett, till Smålandsposten.

När mannen försvann ringde kvinnan till lasarettets växel och frågade efter honom utan att få besked. Därefter ringde hon runt till flera korttidsboenden i trakten. Efter knappt två veckor kontaktade hon slutligen akutmottagningen och fick då dödsbudet.

Enligt Östberg är det den behandlande läkaren som ska se till att eftersökningarna hålls igång.

- Det är obehagligt att det här har hänt, men vi har 25 000 besök och lika många telefonsamtal varje år. Det vore konstigt om inte något gick snett, säger han till tidningen.

Dock fanns det ingen risk för att den avlidne skulle ha blivit lämnad på bårhuset för gott. Efter omkring fyra veckor utan kontakt från anhöriga eller begravningsbyrå hade bårhuspersonalen meddelat behandlande läkare och en ny efterforskning hade inletts.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM