Kvinna vägras fotboja i hemmet

Kriminalvårds- styrelsen: Utedasset ligger för långt från huset

NYHETER

Kvinnan vill avtjäna sitt straff med fotboja i hemmet istället för i fängelse.

Men Kriminalvårdsstyrelsen säger nej.

Orsaken är att larmet kan utlösas varje gång kvinnan går på toaletten.

Den 55-åriga kvinnan är dömd till 40 dagars fängelse för grovt rattfylleri. Eftersom hennes make är sjuk vill hon gärna avtjäna straffet med fotboja istället för i fängelse, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Men det får hon inte för Kriminalvårdsstyrelsen.

Anledningen är att kvinnans toalett är belägen under altanen, ett antal meter från själva huset.

Enligt kvinnan är avståndet fyra meter. Men i Kriminalvårdsstyrelsens beslut beskrivs toaletten som ett utedass som ligger 15-20 meter från huset. Det avståndet är för långt för fotbojans kontrollutrustning, och larmet till kriminalvården riskerar att utlösas varje gång kvinnan behöver uträtta sina behov.

- Det är så fruktansvärt löjligt. De påstår att det är fullt i fängelserna, och sedan kan inte jag få fotboja, säger kvinnan till Örnsköldsviks Allehanda.

Duschutrymmet för litet

Fallet har prövats ända upp i kammarrätten. Tingsrätten godkände kvinnans förslag att installera en kemisk toalett i duschen under den tid hon skulle bära fotbojan.

Men det gjorde inte kammarrätten i Sundsvall.

Enligt Kriminalvårdsstyrelsen är kvinnans duschutrymme nämligen för litet för att rymma både kemisk toalett och dusch.

Hon skulle därför bli tvungen att duscha ute på gården, vilket skulle innebära samma problem som vid toalettbesök - det vill säga larmet skulle kunna gå.

- Som läget är i dag skulle vi tvingas schemalägga toalettbesöken och det går ju inte. Förvisso skulle man kunna ställa in en hink i huset, men någon standard måste ju bostaden ha, säger Hans Niska på Kriminalvårdsstyrelsen i Härnösand till ÖA.

Kvinnan har nu tre veckor på sig att överklaga sitt ärende till regeringsrätten.

Maria Saving