Varning för ficktjuvarna

Nu härjar sydamerikanska ligor – anmälningarna har fördubblats

NYHETER

På tio år har de anmälda fickstölderna fördubblats i Sverige.

Förra året blev nästan 40 000 personer av med plånboken eller mobiltelefonen.

Just nu härjar sydamerikanska ligor i landet.

Foto: ÅSA WESTERLUND
Säkerhetschefen Hernan Munoz grep in när en hotellgäst blev bestulen. Redan när de tre männen kom in i receptionen blev han misstänksam.

Inom loppet av en vecka har polisen tagit fem ficktjuvar på bar gärning i Stockholm. Alla gripna hade chilenska pass och enligt polisens uppgifter är det ingen tillfällighet.

Upp till 80–90 procent av brotten tillskrivs ligor från Sydamerika, främst Peru. De misstänks resa in i landet med falska pass, för att sedan komma tillbaka under nya identiteter.

– Att de har chilenska pass behöver inte nödvändigtvis betyda att de är chilenare. Vi har tidigare med hjälp av Interpol kunnat spåra samma personers fingeravtryck till upp till fem olika identiteter. Vi kan bara hålla dem inlåsta ett par veckor innan de skickas tillbaka och vi är övertygade om att de återvänder, säger Greger Casselborg, operativ chef för polisens spaningsrotel i Stockholm city.

Rumänsk liga greps förra året

Under 1990-talet har fickstölderna nästan fördubblats – från 20 313 anmälningar 1990 till 38 525 förra året.

Störst är risken att drabbas på platser med mycket trängsel, som Djurgårdsbussarna i Stockholm.

Ficktjuvarna söker sig till turister med tjocka plånböcker och kan ibland komma åt hisnande summor i väskor och fickor.

Sydamerikanska brottslingar dominerar, följt av ficktjuvar från Sydeuropa – särskilt Balkanländerna – enligt poliser i Stockholm och Göteborg som förra året avslöjade ett tiotal personer i en rumänsk liga.

– Vi grep några i Göteborg och några i Stockholm. De rör sig mellan Europas större städer, säger Per-Åke Svensson på polisens spaningsrotel i Göteborgs city.

Till Sverige kommer ficktjuvarna via Helsingfors, Oslo eller Köpenhamn för att pricka in festivaler och andra evenemang som samlar folk i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– De brukar vara en vecka på varje ställe och reser sedan vidare för att inte bli avslöjade, säger Greger Casselborg.

Tjuven ser koden över axeln

Att det är proffs som söker sig till storstäderna märks extra väl vid den värsta typen av fickstölder då den drabbade blir av med alla pengar på sitt konto. Den beräknande tjuven kikar över axeln vid bankomaten och lägger koden på minnet, för att sedan vänta in ett tillfälle att komma åt handväskan.

Om en väska lämnas obevakad slår samma ligor till. Nyligen var en japansk hotellgäst i Stockholm nära att bli av med 70 000 kronor medan han tog för sig av frukostbuffén. Men väskan med alla sedlar räddades i sista stund av hotellets säkerhetsansvarige, Hernan Munoz, som sprang efter och fick tag i väskan innan de tre tjuvarna försvann.

– Jag är själv från Peru, men har bott här i tolv år och blir så förbannad över att några få sydamerikaner som inte bor här kommer hit och stjäl. Om jag kan hindra en stöld gör det mig glad, säger han.

Så kan du skydda dig

Så arbetar ligorna

Dags att hålla ett extra öga på värdesakerna. Internationella ligor med ficktjuvar åker mellan stora städer och turistmål i Europa varje sommar. I Stockholm är risken störst under sommaren och på shoppingstråk och andra platser där det samlas många människor. Exempel är Kungsträdgården och på bussar.

Hanna Wallerman