Vit farmare i Zimbabwe körde besökare till döds

Släpade offret efter bilen

NYHETER

En vit jordbrukare i Zimbabwe anklagas för ett mycket brutalt mord på en svart man.

Farmaren körde först över offret.

Sedan lät han kroppen släpa efter bilen innan han till slut dumpade liket invid vägen.

Dådet inträffade på farmen Tara i Mutare i östra Zimbabwe i lördags, uppger poliskällor.

Enligt vittnesuppgifter hade farmaren varit aggressiv tidigare på dagen och först kört bilen rakt mot en grupp människor som befann sig på farmen.

Körde på mannen

När folk kastade sig ur vägen gjorde bonden en u-sväng, siktade på en ensam svart man och körde sedan rakt på och över honom.

- Han var uppenbarligen uppretad över besökarna på farmen och körde skoningslöst, sade polisens talesman Wayne Bvudzijena.

Den vite bonden har gripits och kommer att ställas inför rätta för mord. Han har tidigare sagt att han å det starkaste motsätter sig president Robert Mugabes beslagtagande av hans farm. Enligt zimbabwiska medier sade den vite farmaren på lördagen att han planerar att döda 15 svarta.

Konfiskationerna olagliga

Dödsfallet är det senaste i skuggan av Mugabes beslut i april i förra året att beslagta omkring 5000 storjordbruk som ägs av vita för att därefter dela ut jorden till svarta. Zimbabwes högsta domstol sade i november i fjol att konfiskationerna är olagliga, men Mugabe fortsatte ändå markockupationen med motiveringen att han vill rätta till orättvisor sedan kolonialtiden: Zimbabwes vita invånare, mindre än en procent av landets befolkning, äger omkring 70 procent av jorden. Drygt 30 personer har dödats i oroligheter sedan kampanjen inleddes. Fyra av dem var vita jordbrukare.

Dådet fördömdes

Mugabes regering fördömde dådet i helgen.

-Det är ett uppsåtligt, kallblodigt mord som påminner om de mord som Klu Klux Klan utför i USA och Sydafrika, sade informationsminister Jonathan Moyo.

aftonbladet.se , TT-AFP