Gör som djuren – slingra dig ur ansvaret

Ceremonier och ömhet får partnern ta över hushållet tror forskare

NYHETER

Många djur fortsätter att flirta och svansa för varandra även när den första träffen är över.

Ett skäl är att manipulera partnern att ta över ansvaret för hushållet.

Det tror i alla fall Carl-Adam Wachtmeister, etolog vid Stockholms universitet.

Forskning kring djurs beteende har visat att duettsång, hälsningsceremonier och putsning av päls eller fjäderdräkt förekommer hos många par, långt efter parningen.

Några exempel hittas hos simangerna, en sorts gibbonapor, där hanen och honan sjunger tillsammans en kvart om dagen. Vissa fåglar dansar i vattnet och piggsvin har samlag även när de inte kan få ungar.

Teorierna om varför stadiga par fortsätter med ceremonierna varierar. Carl-Adam Wachtmeister argumenterar i tidskriften Animal Behaviour för sin.

- Vi hävdar att spelet går ut på att manipulera fram ett mer fördelaktigt beteende hos partnern, säger han till TT.

Hjälp med bobyggande

Exempel på saker som djur vill att maken eller makan tar ansvar för är bobyggande, försvar och matning. Wachtmeister räknar med att både honor och hanar är måna om att manipulera sin partner att göra saker. Han tycker att den här teorin om varför djurpar för ett spel inför varandra har kommit i skymundan.

Det finns en viss likhet med människor som köper blommor och hoppas att partnern ska ta hand om en stor disk, medger han.

- Fast det är lite cyniskt att kalla det människor gör för manipulation, säger Carl-Adam Wachtmeister och framhåller att människor gör saker för att de tycker om sin partner.

Måste visa sig bäst hela tiden

Andra forskare driver tesen att djur som lever i par i stället ständigt måste tala om att de är det bästa valet - så att partnern inte lämnar dem för grannen.

Mot den teorin talar enligt Wachtmeister att skilsmässor inom monogama djurarter är ganska ovanliga. Därmed kan det vara slöseri med tid att försöka att förhindra dem.

TT