Vädernojan – vår nya folksjukdom

Samtalsämnet nummer ett just nu är vädret. Vi diskuterar och spekulerar. Kommer det att bli fint på semestern, skiner solen dit vi ska och håller högtrycket i sig. Svensken har helt enkelt fått vädernoja.

1 av 2 | Foto: SVT
Kultfilmen ”Vi hade i alla fall tur med vädret”, från 1980 visar att även om man kanske har tur med just det, så räcker det inte alltid för en lyckad semester.
NYHETER

 Vi lever i ett solfattigt land där större delen av året innebär mörker och kyla. Därför blir vi glada som barn när Pohlman visar stora svällande solar över just vårt landskap. Det lilla ljus vi får utnyttjar vi till max. Så fort det kryper fram en solglimt står vi beredda att kasta oss ut med picnickorgar, kubbspel och fleecejackor i högsta hugg. Maten kallnar, barnen kinkar och det droppar kylslaget ur näsan. Men utomhus ska man sitta, oavsett om det krävs tjocksockar och infravärme på full fart.

Och under semesterperioder når vädernojan sin kulmen. Var blir det finast i år, ska vi dra till västkusten eller är det bäst att satsa på fjällen. Och vad gör man om väderutsikterna inte stämmer?

– Förra året fick vi faktiskt en hel del synpunkter på våra prognoser. Folk vill gärna hitta syndabockar och det kanske är den som leverar budskapet som ligger risigast till, även om alla vet att vi inte kan ändra på vädret, säger meteorologen Birgitta von Kronhelm.

Hennes kollega Linda Ilmrud sitter i kundtjänsten på SMHI i Norrköping och hon får ta emot svenska folkets irritation över sönderregnade semesterplaner.

– Vi får fler samtal om det är dåligt väder. En del har kanske åkt till en ort som ska få sol enligt väderleksrapporterna. Om det sedan visar sig vara dåligt väder ringer de och klagar på att prognosen inte stämde. Många är nog bara besvikna och vill avreagera sig, när de har fått gnälla ett tag brukar de lugna ner sig.

Britt-Marie Insulander, folklivsforskare vid Karlstads universitet säger att vår vädernoja är ett modernt fenomen. Ju mer vi vistas utomhus för nöjes skull, desto mer angelägna blir vi om att det ska vara fint.

– Människans syn på naturen har förändrats oerhört mycket. Förr var man fylld av olika rädslor som gjorde att man inte kunde få en positiv naturupplevelse. Då föreställde man sig ju att omgivningen var fylld av dunkla krafter och farliga väsen.

I dag är naturen en källa till njutning på ett helt annat sätt. Vi gillar att vistas ute på fritiden, vi motionerar, äter och umgås i det fria.

Och vi vet visserligen att det inte är Tor som slungar sin hammare när åskan går. Däremot är vi fortfarande dödligt oroliga för att han ska spoliera vår semester.

Vädersajter

Vädermusik

Boktips

Malin Norman