Explosion i Kina dödade 41 människor

NYHETER

Minst 41 personer dödades och 89 skadades i en explosion i nordvästra Kina på måndagen.

Enligt statliga medier var det sannolikt ett illegalt sprängämnesförråd som exploderade.

Ett tiotal människor begravdes under rasmassorna. 22 människor uppgavs vara allvarligt skadade, varav tre hade livshotande skador.

Explosionen ägde rum i byn Mafang i Shaanxi-provinsen, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina.

En första utredning på plats visade att det antagligen var ett privatägt lager av sprängämnen som hade orsakat den kraftiga explosionen.

Den misstänkte ägaren flyttade ett parti sprängmedel till sin brors hus i Mafang sedan hans egen olagliga sprängämnesfabrik stängts av myndigheterna i april efter en polisrazzia.

Ägaren är nu efterlyst av polisen.

De kinesiska myndigheterna har lagt sig till med en allt hårare attityd mot explosiva varor efter en rad dödliga sprängolyckor och attentat i år.

Mer än 100 personer omkom i mars i år i det myndigheterna kallade terrordåd av en man som uppgavs använda hemgjorda bomber i den norra staden Shijiazhuang.

Vid en sprängolycka i en skola samma månad i Jiangxi-provinsen i södra Kina omkom 42 barn och deras lärare. Explosionen uppgavs ha inträffat eftersom skolan även tillverkade fyrverkerier. I skolhuset fanns enligt uppgift en fyrverkerifabrik och skolan anklagades för att ha satt elever så unga som åtta år att tillverka fyrverkeripjäser för att skolan skulle dryga ut inkomsterna. Myndigheterna uppgav att skolan utsatts för ett bombattentat.

aftonbladet.se , TT-AFP ( )