Kommunpolitiker sköt mot gäng

Anhölls misstänkt för mordförsök

NYHETER

YSTAD

Den man i 65-årsåldern som på natten till måndagen skottskadade två yngre män i skånska Östra Ingelstad är kommunpolitiker och har länge känt sig hotad av de nu skadade männen.

Mannen är socialdemokratisk fritidspolitiker och har enligt uppgifter från bland annat grannar och partikamrater under en längre tid känt sig hotad av en grupp personer i vilken de två skadade ingår.

Bland annat ska 65-åringen ha fått flera bilar förstörda, uppger TV4 Öresund och SVT Sydnytt.

De två skadade, 21 och 26 år gamla, bor i Östra Ingelstad och är bekanta med 65-åringen, enligt kommissarie Tony Pallon Feldskow vid länskriminalen i Skåne.

- Hittills har vi fått fram att det rör sig om grannosämja som pågått i nästan 15 år, säger han till TT.

Pressad och hotad

Några av de personer som befann sig utanför mannens hus har enligt polisen nynazistiska sympatier. Men i nuläget vill polisen inte koppla detta till att den nu anhållne 65-åringen tidigare har tagit avstånd från nynazister.

- Det finns indikationer på att några i den här gruppen har nazistiska kopplingar. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att några politiska uttalanden av mannen skulle ligga till grund för nattens händelser, säger Pallon Feldskow.

Skottlossningen inträffade vid ett-tiden på natten till måndagen. Ett gäng på tio personer befann sig då utanför 65-åringens fastighet.

- Han har sagt att han kände sig så pressad och hotad av männen utanför att han började skjuta på dem. Han har uppgett att han sköt från ett fönster i fastigheten, säger Pallon Feldskow till TT.

Opererades

26-åringen träffades av hagelsvärmarna i ryggen och i armarna och opererades under måndagen på Ystads lasarett. Hans kamrat, en 21-årig man, fick endast lindrigare skador i ena vaden.

Kommunpolitikern sitter nu anhållen, misstänkt för mordförsök. Även den skadade 21-åringen sitter anhållen, misstänkt för övergrepp i rättssak, sedan han efter att ha blivit omplåstrad och förhörd åter begav sig till 65-åringens hus för att hämnas. Då greps han av polisen som uppger att han var beväpnad med ett tillhygge.

- Båda två har i förhör nekat till brott, säger Pallon Feldskow.

Under skottlossningen befann sig 65-åringens hustru i huset tillsammans med sin pappa, dottern, hennes man samt barnbarn.

Då polisens tekniker på måndagen undersökte området runt fastigheten hittades två vapen, bland annat ett luftgevär som tillhör någon i gruppen som besköts utanför huset.

Magnus Olsson/Henrik Hamrén/TT ( )