Miljöaktivist greps av FBI

Nu riskerar svenske Patrik tio års fängelse

1 av 2 | Foto: GREENPEACE
HINDRADE UPPSKJUTNINGEN Den gripne svensken var en av de Greenpeace-aktivister som deltog i operationen utanför den amerikanska västkusten.
NYHETER

LOS ANGELES

Svenske Greenpeace-aktivisten Patrik Eriksson, 25, stoppade USA:s missiluppskjutning i 40 minuter.

Det kan kosta honom tio år i amerikanskt fängelse.

- Jag mår efter omständigheterna bra, sa han från rättegångssalen till Aftonbladet i morse.

I natt och i morse svensk tid stod Patrik Eriksson inför en federal domstol i Los Angeles.

- Han är just nu åtalad på tre punkter. Den allvarligaste gäller förberedelse till olaga intrång, som ger fem-tio års fängelse, sa Patriks advokat Anthony Alexander sent i natt.

Själv hälsar Patrik att han mår efter omständigheterna bra.

- Jag tycker att det är fruktansvärt att USA vill bygga ut ett vapensystem som onekligen kommer att leda till en ny våg av kärnvapenupprustning i världen, sa han till Aftonbladet tidigt i morse.

Datum för rättegången är ännu inte fastställt . I morse svensk tid satt Patrik Eriksson fortfarande i häkte i Los Angeles.

Greenpeace kommer att betala borgen för honom, och han kommer enligt organisationens pressansvariga att släppas inom 48 timmar.

"Jag är stolt över honom"

Innan rättegången hann han träffa Ingela Sörensson på svenska konsulatet i Los Angeles. De diskuterade praktiska frågor som val av advokat.

Patrik Eriksson arbetar på Greenpace kontor i Stockholm. Han greps av USA:s federala polis, FBI, sedan han och fjorton andra aktivister försökt stoppa ett test av det nya missilförsvar president Bush vill bygga, ofta kallat "Star wars".

Patrik Eriksson var den enda svensken i gruppen.

Patriks pappa Leif Eriksson var samlad när Aftonbladet i går kväll talade med honom.

- Deltar man i aktioner får man räkna med att sådant här händer. Jag var beredd på det.

- Det är klart att jag är stolt över honom. Han slåss för det han tror på. Han brinner för miljön och för att vi ska få det bättre genom icke-våldsmetoder, säger pappan.

Aktionen i USA inleddes kvart i sju i lördags kväll, amerikansk tid. FBI slog till tre timmar senare.

Fördröjde i 40 minuter

I fyra gummibåtar tog sig gruppen in i säkerhetszonen på militärbasen Vandenberg på amerikanska västkusten, där missilprovet utfördes.

- Inne i säkerhetszonen släppte vi ner fyra dykare i vattnet, säger Sara Holden, på Greenpeace i USA.

Aktionen fördröjde avfyrningen 40 minuter. Sen beslutade sig militärbasens befäl för att avfyra missilen trots att aktivisterna befann sig i riskzonen.

- Det är mycket upprörande att de ignorerade säkerhetsbestämmelserna. Båtarna var bara tre kilometer därifrån och missilen åkte över deras huvuden, säger Sara Holden.

USA:s utbyggnad av missilförsvaret har utsatts för hård kritik, främst från Ryssland och Kina. Flera Natoländer har också reagerat mot planerna.

Missilförsvaret kostar 600 miljarder kronor

Tobias Brandel, Magnus Sundholm, Maria Saving