-Tack ska du ha, doktorn

En ny enkel metod botade Vaine från pisksnärtsskadan

1 av 2 | Foto: HENRIK HANSSON
Bullkalas Vaine är överlycklig och lättad. Nu är hon befriad från sin pisksnärtskada. Då är det klart att Åke Nyström, läkarenm som fixade det, ska bjudas på kaffe och bullar.
NYHETER

KRYLBO. Pisksnärtsskadade Vaine Selin, 62, är fri från värk.

En ny enkel operation befriade henne från 18 års ständig smärta i huvud, nacke och axlar.

- Obeskrivligt! Är oddsen goda är det klart man tar chansen, säger hon.

Molnen över det grå trevåningshuset mitt emot stationen skingras en aning. Vaine Selin tar emot med tejpad axel. Det stramar. Såret blödde rätt mycket efter operationen och har inte börjat dra ihop sig än, men ansiktet lyser nöjt.

Drack kaffe utan att armen domnade

För första gången på nästan två decennier har hon sovit en hel natt.

- Annars brukar jag vrida och vända mig nätterna igenom. Kan inte... eller kunde inte... sova på vänster sida, säger hon och demonstrerar hur hon fått ta tag i sänggaveln för att kunna vrida sig runt.

Redan halv sju var hon på benen till makens stora förvåning.

- Och jag kunde dricka kaffet vid köksbordet utan att armen domnade, fortsätter Vaine.

Små, små saker som revolutionerar vardagen. Själv kallar hon det befrielse.

- Har du haft tandvärk någon gång? undrar hon och tror inte någon kan förstå vilket helvete det är att gå med ständig värk.

Värken gick inte att göra något åt

I hennes fall har värken byggts på. Först den periodvisa huvudvärken efter två påkörningsolyckor, långt innan ordet pisksnärt existerade. Därefter spänningsvärken efter alla år på polisexpeditionen med en telefonlur fastklämd mellan öra och axel. Efter två års sjukskrivning blev hon förtidspensionerad 1992.

Värken gick inte att göra något åt hette det.

Nu vet hon att det var fel.

Och att hon haft oändlig tur.

Av en slump lärde hennes man känna den svenske kirurgen Åke Nyström som rekryterades till det amerikanska universitetet i Pittsburgh för många år sedan. I dag är han chef för handkirurgin där och har etablerat ett centrum för kirurgisk behandling av kroniska smärttillstånd.

Fick se Vaines sneda axel

Vid ett besök i USA fick han syn på Vaines sneda axel och frågade om han skulle kika på den uppe på kliniken.

- Han sa att det var just såna som jag han brukade hjälpa och lovade göra ett försök nästa gång han kom till Sverige, bara vi fick tillgång till en operationssal, berättar Vaine.

Klinikchefen på Falu lasarett var tillmötesgående. Tyckte det var värt att pröva - om det kunde hjälpa.

Samtidigt påpekade han att ansvaret låg på Vaine själv.

- Det är klart. Jag tycker ändå han var tuff som tordes ta beslutet, säger Vaine som la sig på operationsbordet i onsdags.

Värken försvann efter operationen

Första halvan av operationen sövdes hon lätt medan Åke Nyström skar ett snitt i yttersta hudlagret för att komma åt muskeln och kunna frilägga nerven. I det läget väcktes hon för att kunna vägleda kniven till rätt punkt.

- Jag vaknade då när han klämde och petade. Det lär ha gjort ont. Jag har inget minne av det, men jag ska både ha skrikit och bråkat rejält, säger hon och skrattar.

Direkt efteråt kände hon att något var annorlunda. Såret ömmade visserligen ordentligt men den bakomliggande molande värken var borta.

- Det var så skönt, säger hon med betoning på varje stavelse och lovar att hoppa över små hus så fort operationsärret lagt sig.

Flera tusen svenskar lider av pisksnärtsskada, fibromyalgi och andra kroniska smärttillstånd. Ständig värk som inte syns. Varken utanpå eller inuti. En ny enkel operationsmetod provas nu i USA. Trots smått fantastiska resultat tycks intresset bland svenska kirurger vara svalt.

Caroline Hougner