Norrmän kräver bojkott av SAS

Beslutet att nobba valkött får politiker att rasa

NYHETER

Flygbolaget SAS beslut att inte frakta valkött har fått norrmännen att härskna till.

Norske stortingspolitikern Steinar Bastesen kräver i dag en norsk bojkott av SAS.

- Det är helt oacceptabelt att ett statsägt företag motarbetar officiell norsk politik, säger Bastesen till Verdens Gang.

Han är nu spänd på att se hur regeringen ställer sig till kravet. Bastesen vill nämligen att hela den norska regeringen och dessutom samtliga politiker i stortinget omedelbart slutar flyga med SAS.

På SAS i Sverige tar man saken med ro.

Det beror inte bara på att norrmännen inte har så stort val när det gäller inrikesflyg. Det finns bara två bolag - SAS och norska Braathens. Och det senare har ekonomiska problem och förhandlar med SAS om att bli uppköpta.

Beslutet om att neka transport av valkött är helt enkelt väl förankrat inom SAS. Det hävdar Henry Stensson, informationsdirektör.

Han kallar kravet på bojkott i Norge för en storm i ett vattenglas.

Gick på Sveriges linje

- Det förekommer ibland frågor som kan vara av olika politisk dignitet. När SAS tidigare valde att vara med på bojkotten av Sydafrika hade de tre länderna i Skandinavien lite olika syn på detta. Då valde vi att gå på linjen från det land som hade det starkaste avståndstagandet och det var Sverige, säger Stensson.

- På motsvarande sätt har vi nu konstaterat att danska och svenska staten har varit eniga och haft en annan attityd än den norska.

Han pekar också på att det bara finns bara två länder i världen som inte anslutit sig till den internationella bojkotten av valkött - Norge och Japan.

- Beslutet fattades av SAS koncernledning, där både Norge, Danmark och Sverige är representerat.

Delat statligt ägande

Flygbolaget SAS är börsnoterat och ägs till 50 procent av privata intressen. Övriga 50 procent är delade mellan den svenska, norska och danska staten.

Den norska kvällstidningen Verdens Gang har en kampanj om bojkotten på sin hemsida.

Vill du säga din mening om det norska kravet på bojkott av SAS för att bolaget vägrar flyga valkött kan du göra det här.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM