Unga män dömda för mord i Vårberg

Stränga straff för 21-åringen och 19-åringen

NYHETER

Den 17-årige pojken mördades med en kniv i ryggen i Vårbergs centrum.

I dag dömdes två unga män till tio respektive tre års fängelse för dödsmisshandeln i början av april.

Stockholms tingsrätt dömde ut hårda straff för de två män som suttit häktade misstänkta för inblandning i mordet på den 17-årige pojken.

Det blev tio års fängelse för en 21 -årig man som döms för mord. Tre års fängelse får den 19-årige man som döms för medhjälp till mordet.

Efter en omfattande polisutredning åtalade chefsåklagare Agneta Isborn Lind tre unga män för mord.

Men det är endast en av dem, en 21-årig man, som fälls för mord. Tingsrätten anser att det är klarlagt att han gav 17-åringen ett kraftigt slag i huvudet med en trästör.

Bråk mellan ungdomsgäng

Bråket mellan två ungdomsgäng i Vårberg centrum den 4 april urartade vid 21-tiden på kvällen. Uppemot 100 ungdomar ska ha befunnit sig på platsen.

Den 21-årige mannen hade med sig en kamphund som expertis senare undersökte och bedömde som onormalt aggressiv.

Hunden var först kopplad och gjorde då utfall mot olika personer. Sedan släppte 21-åringen hunden och under tumultet som följde var det någon som knivhögg hunden vilket gjorde 21-åringen mycket upprörd.

Systematisk misshandel

Den 17-årige pojken utsattes enligt undersökande läkare för systematisk misshandel. Han blev både knivhuggen och slagen med järnrör över huvudet och bröstet.

När 17-åringen kom till akuten försökte sjukhuspersonalen få liv i honom. Men alla försök visade sig vara lönlösa.

– Den som har gjort det här måste ha varit ute efter att döda, sa överläkaren Anders Dolk vid Huddinge sjukhus till Aftonbladet samma kväll.

Eftersom det var gott om folk på torget i Vårberg när 17-åringen utsattes för den brutala misshandeln hade polisen gott om vittnesuppgifter att gå på.

Maria Saving, TT