”Rökning en lönsam affär för staten”

Skarp kritik mot slutsatserna i rapport beställd av tobaksbolag

NYHETER

Rökning är kostnadseffektivt. Det visar en rapport beställd av tobaksbolaget Philip Morris.

Rökare dör i förtid, vilket gör att staten inte behöver betala för dem på äldre dagar.

- Det här är ett av de sjukaste argument de någonsin har kommit med, säger Joakim Magnusson, generalsekreterare för En Rökfri Generation.

Det faktum att rökare drar på sig sjukdomar av olika slag är ekonomiskt fördelaktigt för staten. Det konstateras i en kontroversiell rapport som beställts av ett av världens största tobaksbolag, Philip Morris, skriver brittiska BBC.

Rapporten har fått skarp kritik från flera anti-rökorganisationer.

- Jag blir bara trött när jag hör sådant här, säger Joakim Magnusson, generalsekreterare för En Rökfri Generation, till aftonbladet.se.

”Försöker finna nya argument”

- Hur säljer man en produkt som dödar hälften av sina konsumenter i förtid? När man inte längre lyckas påstå att det inte är farligt att röka måste man försöka finna nya argument. Men det här är ett av de sjukaste argument de har kommit med.

Rapporten har sammanställts i form av en kostnadsanalys och leverats till regeringen i Tjeckien, enligt BBC.

I studien vägs de minskade utgifterna för de tjeckiska rökare som dör och därför inte behöver vård eller plats på äldreboende mot de minskade skatteinkomsterna och kostnaderna för behandling av sjuka rökare innan de dör.

Enligt undersökningen tjänade Tjeckien under 1997 sammanlagt 147 miljoner dollar - cirka 1 600 miljoner kronor - på sina döda rökare.

- När de kommer med sådana här saker så tycker jag att det är väldigt lågt. Det blir nästan skrattretande - tror de att människor är idioter? säger Joakim Magnusson.

Beklagar tolkningen

I ett uttalande från Philip Morris "beklagar företaget djupt" att rapporten tolkats som att bolaget påstår att det går att dra ekonomiska fördelar av rökning.

Studien ska istället ses som en inlaga i debatten om skatt på tobak i Tjeckien, enligt en talesman.

Philip Morris har 178 000 anställda i mer än 150 länder. Bolaget är världens största cigarettproducent och saluför flera välkända märken.

Så sent som i förra månaden beordrade en jury i USA företaget att betala ut en stor summa pengar till en rökare som var döende i cancer.

Mannens stämningsansökan gick ut på att bolaget inte informerat honom om riskerna med att röka.

Maria Saving