Åtal för sabotage mot polisradion under EU-toppmötet

24-åring misstänks ha stört polisens radiotrafik med egna sändningar

NYHETER

GÖTEBORG

En 24-årig man från Partille åtalades på tisdagen vid Göteborgs tingsrätt för att ha stört polisens radiokommunikation under EU-toppmötet.

Även en 21-årig göteborgare åtalades för brott i samband med toppmötet.

24-åringen ställs till ansvar för sabotage. Enligt åtalet har han under två dagar, den 14 och 16 juni, stört polisens radiotrafik med egna utsändningar på polisens frekvenser. Flera radiosändare beslagtogs i 21-åringens lägenhet.

Mannen nekar till brott, men medger att han "pillat" på knappar och kan ha gjort någon utsändning av misstag.

Polisens radiotrafik i Göteborg utsattes för kraftiga störningar under EU-toppmötet. Det var falska anrop, falska meddelanden, musik, prat och slagord. Det hände också att någon angav falska tider för eskorter som polisen skulle utföra, vilket ledde till att trafik stängdes av i onödan.

Anmälde polisen

De allvarligaste störningarna ägde dock rum fredagen den 15 juni, framförallt i samband med upploppet vid Vasaplatsen på kvällen. Flera polismän har vittnat om att polisens radiosamband då tidvis var helt utslaget. Detta ledde till att tillgängliga styrkor, av vilka några väntade som reserv, inte gick att kommendera.

Åtalet mot 24-åringen gäller dock inte den 15 juni. För närvarande har heller ingen annan person delgivits misstanke om sabotage mot polisens radiotrafik den kvällen.

24-åringen greps av polisen vid Vasaplatsen samma dag, men släpptes omkring klockan 22.30. Han har anmält polisen för tjänstefel och olaga frihetsberövande.

I förhör har 24-åringen, som svar på en fråga, sagt att han tycker EU är bra, med motiveringen att "man får föra in mera sprit och så".

Kastade sten

Den 21-årige göteborgaren ställs till ansvar dels för våld och hot riktade mot tjänsteman, det vill säga poliser, och dels för rån, alternativt misshandel och stöld.

Enligt åtalet kastade han sten och sparkade mot polismän och deras hundar i närheten av Vasaplatsen sent på kvällen fredagen den 15 juni, ett par timmar efter det tillfälle då polisen sköt mot personer som kastade sten på samma plats. Polismännen uppfattade mannens beteende som mycket aggressivt, men ingen blev träffad av de stenar han kastade.

Därefter sprang 21-åringen ifatt en privatperson som cyklade förbi, vräkte omkull denne, tog cykeln och använde den som flyktfordon. Han medger försök till våld mot tjänsteman, och att han stulit cykeln - som senare återlämnades till ägaren. 21-åringen var påverkad av både alkohol och GHB.

Micke Larsson/TT