Vapenvilan i Mellanöstern sönderskjuten

Våldsspiralen fortsätter att skruvas upp

NYHETER

BETLEHEM

En israelisk helikopterattack mot ett fullpackat hus i Betlehem på tisdagseftermiddagen krävde fyra dödsoffer.

Den Palestinska myndigheten beskrev anfallet som en "krigshandling", och det verkar nu som att den så kallade vapenvilan är definitivt över.

Enligt Israel var anfallet ett försök att slå ut en grupp ingående i palestinska Hamas. Gruppen misstänktes planera terrorattentat, eventuellt mot det pågående "judiska OS", Maccabiah-spelen, i Jerusalem.

- Detta är ett solklart fall där vi stoppar terrorister innan de hinner utföra attacker mot israeler, sade en israelisk militärkälla.

Palestinska ögonvittnen sade att cirka 40 personer, varav många kvinnor och barn, var samlade i huset när det träffades av fem projektiler. Husets innehavare, familjen Saada, samlades i trädgården för att dricka te.

"En massaker"

- Hela familjen väntade i trädgården. Det var en massaker, sade Taleb Saada.

Bland de som dödades fanns 45-årige Omar Saada och 40-årige Taher al-Arouj, båda medlemmar i Hamas. 14 personer uppgavs också ha skadats och huset förstördes helt.

Senare öppnade israeliska helikoptrar kulspruteeld mot byn Beit Jala, sedan en granat avfyrats därifrån mot bosättningen Gilo i utkanten av Jerusalem. Stridsvagnar deltog också i anfallet.

"Den Palestinska myndigheten fördömer starkt denna stora aggression och ser den som en krigshandling från Israels sida mot obeväpnade och oskyldiga palestinier", kommenterade den palestinska ledningen Betlehem-attacken i ett skriftligt uttalande.

Palestinsk polis grep fem araber som anklagades för att ha hjälpt Israel att genomföra helikopterattacken mot Betlehem.

Tisdagens blodsutgjutelse följde på självmordsattacken sent i måndags, då en palestinier ur gruppen Islamiska Jihad sprängde sig själv och två israeliska soldater i luften vid en självmordsattack i Binyamina utanför Tel Aviv.

Vapenvila

Våldsspiralen fortsätter alltså att skruvas upp och den vapenvila som USA tvingade fram för drygt en månad sedan finns nu kvar bara på pappret. En skarpt formulerad uppmaning från USA på tisdagen klingade också ohörd.

- Båda sidor är skyldiga att ålägga sig behärskning för att undvika upptrappning. Vi har ständigt framhållit att palestinska angrepp från och israeliska infall i områden som kontrolleras av palestinierna måste få ett slut omedelbart och att det inte finns någon militär lösning på konflikten, sade Richard Boucher, talesman för amerikanska UD.

Efter attentatet i Binyamina steg i stället en kör av krav på brutala angrepp mot palestinierna från extrema israeler.

Ministern för infrastruktur, Avigdor Lieberman, krävde en riktad mordserie mot palestinska ledare:

- Vi måste döda dem som är ansvariga för terrorism och börja med (Hamasgrundaren) schejk Ahmad Yassin, sade han i Israels radio.

Under det pågående israeliska upproret har Israel ofta sänt in patruller på palestinskt område för att döda utvalda personer. Drygt ett 30-tal människor har fallit offer, säger palestinska källor.

TT-AFP ( )