Genua rustar för krig

150 000 demonstranter väntas - säkerheten är enorm

NYHETER

GENUA

20 000 kravallutrustade poliser, luftvärnsraketer, prickskyttar på taken och tårgas.

Toppmötet i Genua i norra Italien i helgen - dit 150 000 demonstranter väntas - ska skyddas till varje pris.

I dag isoleras Genua - flygplatsen, tågstationer och den gamla stadskärnan stängs av helt.

Foto: MAGNUS WENNMAN
HALT - HÄR FÅR INGEN PASSERA 17 000 poliser har specialtränats i flera månader. Dessutom sätts 3 000 militärer, prickskyttar, luftvärnsrobotar och vattenkanoner in för att kunna stå emot eventuella kravaller.

Kritiska röster här i Italien talar om en säkerhetspsykos.

De stora italienska tidningarna har skrivit spaltmil om mötet de senaste månaderna och varnar för att "det kan bli som Göteborg".

USA:s president George W Bush, Frankrikes president Jacques Chirac, Storbritanniens premiärminister Tony Blair och de andra ledarna i G 8 - världens sju rikaste länder plus Ryssland - kommer att skyddas av det kanske största polispådraget någonsin i världen då de anländer till Genua i morgon kväll.

Självmordsattack med helikoptrar

17 000 poliser har specialtränats i månader och den italienska armén sätter in 3 000 soldater.

Deras uppgift: att stoppa de huliganer som befaras komma att infiltrera de 150 000 demonstranter som beräknas komma.

Polisen är utrustad med luftvärnsraketer som skydd mot en planerad självmordsattack med helikopter av terrorister från Mellanöstern som det italienska försvarsdepartementet säger sig ha fått information om.

På taken kommer prickskyttar ligga, en ny form av extra effektiv tårgas har tagits fram, vattenkanoner kommer att stå uppställda, dolda kameror har monterats upp i de trånga gränderna, 200 liksäckar är beställda.

I dag inleds isoleringen av Genua för att ytterligare försvåra för aktivisterna.

Hela stadskärnan kring den praktfulla medeltida byggnaden Palazzo Ducale, där världens mäktigaste män ska sammanträda, har stängts av för obehöriga.

Afa ska ta "ny sats"

Polishelikoptrar sniffade i går kors och tvärs på låg höjd över Genua och hypernervösa poliser tvingade hela tiden journalister, fotografer och turister att legitimera sig.

Samtidigt rustar aktivisterna för strid. Den militanta vänstergruppen Afa - Antifascistisk aktion - skriver på sin svenska hemsida att polisen bär skulden till våldet i Göteborg och att de ska "ta ny sats" inför Genua.

- Det här är vansinne, sa en äldre man som stod nere vid hamnen och tittade på hur polisbåtar långsamt patrullerade fram och tillbaka.

G8-TOPPMÖTET

Oisín Cantwell, Genua

ARTIKELN HANDLAR OM