P-staven för män - snart är den här

1 av 3 | Foto: IMS BILDBYRÅ
NYTT MANLIGT PREVENTIVMEDEL Nya vapnet mot spermierna: kvinnligt könshormon. Brittiska forskare har utvecklat p-staven för män som placeras i armens underhudsfett. Preventivmedlet kan finnas på marknaden om ett par år.
NYHETER

Brittiska forskare har utvecklat en preventiv-stav för män.

Vapnet mot spermierna: kvinnligt könshormon.

- Det här är jättebra. Jag tror att p-staven finns på marknaden om tre-fyra år, säger docent Claes Gottlieb.

De första p-pillren för kvinnor kom redan i början av 1960-talet. Trots det finns fortfarande ingen motsvarande preventiv metod för män.

Men nu har brittiska forskare utvecklat en stav som inom ett par år kan vara verklighet.

120 män mellan 18 och 45 år, bland annat några från Finland, agerar försökspersoner.

De har med hjälp av en spruta fått staven placerad i armens underhudsfett och kommer att behandlas under ett år.

- Staven utsöndrar gestagen, ett syntetiskt kvinnligt könshormon som hämmar hypofysens aktivitet. Då bildar testiklarna mindre testosteron och därmed upphör spermieproduktionen, förklarar Claes Gottlieb, docent i gynekologi vid Sophiahemmet i Stockholm.

Han har forskat kring manliga preventivmetoder i Sverige sedan 1983. Preventiv-staven, som utvecklats av läkemedelsföretaget Organon, är det bästa han hittills sett på området.

- I och med att staven placeras i armen slipper mannen ta injektioner eller tabletter som riskerar att skada levern.

Måste bytas ut efter ett år

Kvinnor som i dag använder p-piller löper inte samma risk för leverskador då de behöver lägre doser än män.

Staven, stor som en tändsticka, placeras med hjälp av en spruta mellan musklerna biceps och triceps på insidan av överarmen. Där kan den sitta upp till ett år innan den behöver ersättas.

- Globalt är det oerhört viktigt att vi snabbt får fram ett manligt preventivmedel. I många kulturer är det otänkbart att låta kvinnor delta i familjeplaneringen, till exempel genom att äta p-piller, säger Claes Gottlieb.

Effekt först efter 2-3 månader

Problemen med p-staven är att när testosteronhalten sjunker så sjunker också välbefinnandet. Testosteron behövs för skelettet, musklerna och sexlusten.

- Därför tillför vi testosteron via en injektion ungefär var femte vecka. Då blir inte koncentrationen i testiklarna så stor att spermieproduktionen startar igen - men kroppen i övrigt fungerar normalt.

Det har under lång tid forskats kring manliga preventiva metoder.

Men resultaten har uteblivit.

Vad beror det på?

- Ett problem har varit hur preparatet ska tillföras. Ett annat stort problem är att det tar 2-3 månader innan preparaten har effekt på spermierna eftersom spermieproduktionen tar 72-73 dagar.

Stefan Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM