Värme och fukt – nu trivs fästingen bäst

Hög tid att vaccinera sig mot sommarens smittoplåga

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
FEST FÖR FÄSTINGAR Om det blöta och varma vädret fortsätter blir det antagligen ett fästingfyllt slut på sommaren. Det är hög tid att vaccinera sig, säger Rolf Gustafson, infektionsläkaare på Huddinge universitetssjukhus.
NYHETER

Nu kryper fästingen fram.

Den gillar blöta och efter tre varma vintrar på rad finns risk att resten av sommaren slår fästingrekord.

– Tyvärr har vi de rätta förutsättningarna i år, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare på Huddinge universitetssjukhus.

Rolf Gustafson har precis slutfört en undersökning om klimatets inverkan på fästingstammen. Undersökningen går tillbaka 40 år i tiden och samkör fallen av fästingsmittan TBE, eller hjärninflammation, med klimatet i Stockholms län.

De år vädret var milt under vintern var det också ovanligt många fall av TBE.

– På det sättet kan vi se vad eventuella framtida klimatförändringar innebär. Det här är de första tecknen, säger Rolf Gustafson.

Förtjusta i blöta och värme

Fästingar är förtjusta i blöta och lagom värme.

Blir det för varmt drar de sig tillbaka och under en kall vinter går de i ide. Den senaste veckan har inneburit perfekta fästingförhållanden.

– Fästingarna brukar hålla sig borta under den varmaste tiden på sommaren, men nu när det regnar och är sommarvarmt kommer de nog tillbaka. Dessutom brukar de dyka upp igen i början av hösten lagom till bär- och svamppromenaderna. Så det kan fortfarande vara lönt att vaccinera sig, säger Rolf Gustafson.

Vanligtvis ligger antalet fall av TBE på mellan 50 och 100 per år. Förra året ökade fallen till 133.

Smittorisken ökar

I takt med att fästingbältet nu blir allt större, finns det ännu större risk för att komma i kontakt med smittade fästingar.

– Vi är lite oroliga, det är ju inte bra om antalet fall ökar med 100 procent varje år, säger Berit Magaard på City Hälsocentral.

– Nya fästingområden har tillkommit, så vistas man mycket ute i skog och mark i riskområdena för TBE, är det bra att vaccinera sig.

I vanliga fall rekommenderas att ta två vaccinsprutor med minst fyra veckor emellan för att få fullgott skydd. Men det kan vara lönt att vaccinera sig med så kort tid som två veckor emellan sprutorna, och då är det hög tid nu.

– Det viktigaste är att man verkligen tar den andra dosen för att få ett bra skydd. Det är heller ingen brist på TBE-vaccin just nu, säger Berit Magaard.

En av 100 fästingar bär på TBE

Fästingen lever av blod

Lina Pihl