Tiotusentals i kö för studentbostad

Krisen värre än någonsin inför hösten

NYHETER

En bostadsbrist av sällan skådat slag väntar höstens nya studenter.

I Uppsala får man räkna med en kötid på minst ett år och i Stockholm 18 månader.

Men det finns högskoleorter där studenterna garanteras en bostad.

Tiotusentals studenter runt om i Sverige köar för att få en bostad till hösten. Universitet och högskolor tar emot allt fler studenter - men bostäder byggs inte lika snabbt, skriver Dagens Nyheter.

I både Stockholm, Göteborg och Uppsala är bostadssituationen inför hösten värre än någonsin.

18 månader får den genomsnittliga studenten köa för en bostad i huvudstaden. 70 000 studenter står i kö till de 7 000 studentbostäder som finns.

Ett års kö i Uppsala

I Göteborg är väntetiden mellan sex och åtta månader, och i Uppsala får man räkna med minst ett år.

Men även i medelstora studieorter är bostadsituationen svårare än vanligt.

- Vi förväntar oss en bostadskris av helt andra mått än tidigare eftersom höstens antagning hamnar i ett bostadsglapp mellan förra årets antagning och nästa års bostadsanpassning, säger Erik Andersson på Kårservice i Linköping till DN.

Situationen är mörk även i Malmö och Lund. Där har en allmän inflyttning till området gjort att studenterna har fått allt svårare att hitta alternativ till studentkorridoren.

Får bo i gymnastiksalar

Högskolan på Gotland expanderar, och just nu bokar studentkåren gymnastiksalar och turiststugor åt höstens studenter. Där får de bo tills de hittar ett mer permanent boende.

Ljuspunkter i Mälardalen

Men det finns ljuspunkter även för bostadssökande studenter. Mälardalens högskola, en timmes resväg från Stockholm, erbjuder så kallad bostadsgaranti till sina studenter.

I både Eskilstuna och Västerås gäller högst en månads kötid.

- Ibland blir det lite tajt att hålla garantin, men det beror oftast på studenterna själva. En del vill bara bo i de mest attraktiva studentlägenheterna närmast centrum, säger Henrik Lukkarila, vice kårordförande vid Mälardaens högskola till DN.

Maria Saving