Värmen finns – i Finland

SMHI: Lågtrycken kommer att vandra över hela Sverige

NYHETER
Foto: Åsa Westerlund
Deppar inte för lite regn Familjen Ågren, från Kramfors, är hyfsat nöjda på campingen i Bredäng vid Stockholm – trots att de nyss ställt in ett besök på Gröna Lund. Barnen hade lika kul inomhus, bland dinosaurierna på Naturhistoriska riksmuseet. Och för bara några dagar sedan tog de sig ett dopp i Mälaren. – I stort sett har det varit en fin sommar, tycker Conny Ågren, 42, och Rebecca Ågren, 3.

Vill du uppleva sol resten av semestern?

Då får du åka som en skottspole genom landet – och hoppas att du prickar rätt.

Men vill du vara på den säkra sidan – res till Finland.

Ni minns förra sommaren. Kanske med skräck. Just när man trodde att solen skulle tränga fram dök ytterligare ett moln upp, gråare och dystrare än de andra.

Nu är vi där igen.

Svettigt österut

Ett stabilt högtryck ligger över Östeuropa. Ryssarna njuter, eller till och med lider, av temperaturer på upp till 35 grader. I väster däremot strömmar svalare luft från Atlanten. Mellan de både luftmassorna, mellan öst och väst, går en skarp gräns. Där bor vi.

– Det är ett knepigt läge. Den absolut svåraste situationen när vi ska försöka ställa en prognos, säger meteorologen Ingrid Eronn på SMHI.

Rätt plats är viktig

Men även om situationen är densamma som förra sommaren, så är chansen till sol lite större.

Om du bara befinner dig på rätt plats.

– De närmaste tio dagarna kommer lågtrycken att vandra över hela landet. Men däremellan är solchanserna hyfsade, säger Ingrid Eronn.

Det är svårt att tro vid en första anblick på SMHI:s kartor.

Svarta moln täcker nästan varje del av landet tio dagar framåt.

Under fredagen lättar det upp längs hela ostkusten, med temperaturer upp mot 24 grader i Stockholmsområdet. Men på lördagen vräker regnet ner igen och temperaturerna börjar sakta sjunka – så lågt som till 13 grader i Mellansverige.

Köra ifrån molnen

Lösningen för dem som vill bättra på solbrännan innan semestern är slut tycks vara att sätta sig i bilen med väderkartan i hand. Och köra ifrån molnen.

– Nja (skratt), jag skulle nog föreslå att man stannar hemma och vaktar. Förr eller senare dyker solen upp och då kan man passa på. Helt uselt väder kommer det inte att vara, säger Ingrid Eronn.

Meteorologen: Åk till Finland

Hon har redan haft semester.

Då sken solen hela tiden.

Yrkesskicklighet förstås.

Och som den väderexpert hon är avslöjar hon för Aftonbladets läsare sitt bästa soltips för den kommande veckan.

Åk till Finland.

– Sverige ligger lite på fel sida om frontzonen, Finland har hamnat rätt. Där kommer det redan i dag att bli upp emot 30 grader.

Är du nöjd med semestervädret?

Stefan Sjödin