Sex fick fängelse för EU-kravallerna

Danskar fällda för våldsamt upplopp i Göteborg

NYHETER

Sex års fängelse.

  Det anser åklagaren att straffet bör bli för en 20-årig man som på onsdagen stod inför rätta för att ha haft en ledande roll under EU-kravallerna i Göteborg.

  Samma dag dömdes sju danskar för stenkastning mot polisen, alla utom en till fängelse.

Göteborgs tingsrätt hade en hektiskt dag på onsdagen med efterspelet till EU-toppmötet. Fyra rättegångar mot upploppsmakare, tre nya åtal och sju fällande domar. Huvudsakligen handlade det om våldsamt upplopp.

  En av rättegångarna gällde en 20-årig man från Nacka. Enligt åklagaren ska han ha uppviglat en folkmassa att angripa poliser som skötte avspärrningen av Hvitfeldtska gymnasiet på kvällen torsdagen den 14 juni. Flera hundra aktivister utsatte då poliserna vid Molinsgatan för massiv stenkastning.

  Polisen hade haft spaning mot mannen sedan mitten av maj och under torsdagen var det flera poliser som följde hans rörelser.

Nekar till brott

  De vittnade i rättegången om att han fått aktivister att lämna ett demonstrationståg och sedan hoppat och viftat åt folkmassan att springa mot Hvitfeldtska gymnasiet.

  Under dagen var han också i tät kontakt med aktivisternas kommunikationscentral som polisen senare sprängde och varifrån många av upploppen misstänks ha styrts.

  I polisförhören har 20-åringen kategoriskt besvarat alla frågor med "inga kommentarer". Han nekar till alla anklagelser om brott.

  I rättssalen förklarade han att han endast vinkat till en kamrat i demonstrationståget för att de skulle gå och äta. Han ville inte bli inblandat i några våldsamheter.

  - Han är utbildad pianist och mycket rädd om sina händer, sade hans försvarsadvokat Stig Centerwall, som anser att åtalet bör ogillas.

Sju danskar dömda

  Åklagaren anser däremot att bevisningen är stark och att brottet var både organiserat och planerat. Därför yrkade han på det hittills längsta straffet efter EU-kravallerna.

  - Jag anser att straffvärdet för det 20-åringen har gjort ligger på sex års fängelse, men det finns ingen praxis att luta sig mot, säger kammaråklagare Jonas Arvidsson.

  Sex danskar i åldern 19-27 år dömdes till mellan fem och åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp i Vasaparken den 14 juni. Straffen kommer att avtjänas i Danmark.

  En 17-årig dansk dömdes tillsammans med de övriga sex, men fick ungdomsvård som anses verkställd i och med häktningstiden.

Inte förvånade

  Tingsrätten fäste stor vikt vid vittnesmålet från en förklädd polisman, som sett de sju organisera stenkastning och därefter gå till ett kafé där de greps.

  Rätten gick dock emot åklagarens yrkande på utvisning.

  Flera av de dömdas advokater säger till TT att de inte är förvånade över domarna.

  De tre män som var för sig åtalades på onsdagen är en 19-årig göteborgare, en 24-årig stockholmare samt en 20-årig tysk. Alla tre ställs till ansvar som anstiftare eller anförare av våldsamt upplopp.

  I svenskarnas fall gäller åtalen händelser vid Hvitfeldtska gymnasiet den 14 juni, medan tysken åtalas för medverkan i upploppet på Avenyn fredagen den 15 juni. Två av dem nekar helt till att de gjort något brottsligt.

Karin Olander/TT , Micke Larsson/TT