Arafat vill ha arabtoppmöte

G8-länderna är beredda att skicka observatörer till Mellanöstern

NYHETER

Ett extra toppmöte inom Arabförbundet bör hållas för att diskutera den israeliska upptrappningen mot palestinierna. Det sade den palestinske presidenten Yasser Arafat när han kom tillbaka till Gaza efter ett möte med arabiska utrikesministrar i Kairo på onsdagen.

- Jag ska detaljstudera detta tillsammans med Jordaniens kung Abdullah II, i hans roll som ordförande vid arabtoppmötet, sade Arafat enligt AFP.

Ett extra arabiskt toppmöte hölls i oktober förra året, strax efter att det palestinska upproret, intifadan, brutit ut. Ett ordinarie toppmöte hölls i mars i år.

På onsdagskvällen sade också Italiens utrikesminister att de så kallade G8-länderna är beredda att skicka observatörer till Mellanöstern för att hjälpa till att bryta våldsspiralen, rapporterade DPA. Israel säger nej till internationella observatörer, och avgörande för en sådan åtgärd skulle vara USA:s stöd.

- När det gäller USA ser jag inga svårigheter, svarade utrikesminister Renato Ruggiero i Rom när han tillfrågades om USA:s inställning.

Mellanösternfrågan kommer att tas upp vid G8:s toppmöte i Genua.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM