Kryssningsturisterna invaderar Stockholm

...och de gör gärna av med pengar

NYHETER

Stockholm invaderas av amerikaner, britter och schweizare. Rekordmånga kryssningsfartyg lägger till i sommar.

Och passagerarna har gott om pengar att spendera.

Foto: Pontus Tideman
EN HÖJDPUNKT Sabine Gyhr och Detleb Bandi från Zürich i Schweiz är på kryssning i Östersjön. I går kom de till Stockholm. - Det är en väldigt vacker stad. Vi har ingen tur med vädret, men det kan vi inte skylla Stockholm för, säger Detleb Bandi.

Glöm Söderhavskryssningar i Karibien. Nu är det Östersjön som gäller. Stockholm har 190 anlöp av kryssningsfartyg i sommar. Det är en ökning med 48 procent sedan 1996. Ungefär 180 000 kryssningsresenärer besöker Stockholm i år.

Det är turister som staden gärna vill ha.

- De har gott om pengar. Och de gör av med mycket pengar när de är här, säger Anders Nordstrand på Stockholm information service.

I går ankrade Sunbay vid Skeppsbron. Gästerna fick några timmar i Stockholm innan det var dags för middag. Passagerarna kommer från Tyskland, Österrike och Schweiz.

- Vi tycker att Stockholm är en väldigt vacker stad. Vi har ingen tur med vädret, men det kan vi inte skylla Stockholm för, säger Detleb Bandi från Zürich.

Under eftermiddagen deltog de i en guidad tur i staden. De har tidigare besökt Helsingfors och S:t Petersburg.

- Stockholm har varit en av höjdpunkterna på resan. S:t Petersburg var naturligtvis också intressant, säger Detleb Bandi.

En av anledningarna till att Östersjökryssningarna har blivit så populära är att många är nyfikna på just S:t Petersburg.

- Vi har intervjuat passagerare och efteråt visar det sig att de flesta är mest nöjda med Stockholmsbesöket, säger Anders Nordstrand.

På grund av den svaga kronan har Stockholm dessutom blivit en billig stad jämfört med andra städer i Europa.

- Vi har gynnat den svenska ekonomin och tycker att det var bra priser. Men vi tog ingen drink på stan. Jag har förstått att alkoholen är ganska dyr, säger Detleb Bandi.

Kryssningsresenärerna spenderar relativt mycket pengar under sina besök. För fyra år sedan gjorde varje person av med i snitt 653 kronor per dag. De personer som började eller avslutade kryssningen i Stockholm spenderade 4 284 kronor under hela vistelsen. Då ingick ofta en eller ett par hotellnätter.

Stockholm information service vill försöka få fler rederier att utgå från eller avsluta resan i Stockholm. Största konkurrenten är Köpenhamn. Där kan rederierna kombinera Östersjökryssningar med resor i Nordsjön.

I den nya kryssningstrenden blir fartygen allt större. Många tar upp till 2 500 passagerare. Och Stockholm räknar med 215 000 besökare om två år.

Under tiden seglar Sunbay vidare mot Gotland - och kanske solen.

Kryssningstrafik till Stockholm

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM