Polisen stoppade svenska huliganer

De är dömda för brott vid demonstrationer

NYHETER

GENUA

Flera svenska huliganer stoppades vid gränsen till Italien i går.

De är alla dömda för brott och var på väg till toppmötet i Genua i helgen.

Samtidigt har svenska huliganer identifierats i Genua.

Foto: MAGNUS WENNMAN
OBSERVATÖRER Håkan Jaldung, polismästare i Göteborg och insatschef under toppmötet där och Curt Nilsson, polisöverintendent i Stockholm är observatörer i Genua. - Det som oroar polisen här är att huliganerna kommunicerade så snabbt med varandra och stör polisens kommunikation, säger Jaldung.

Svenskarna - enligt rikskriminalens chef Lars Nylén rör det sig om "en handfull" - stoppades i en bil sedan de precis kommit in i Italien från Österrike i går.

Italiensk polis förhörde dem och tog sedan kontakt med Nylén, som tillsammans med ytterligare tre svenska poliser är på plats i Genua och deltar i polisarbetet under toppmötet.

En kontroll i den svenska polisens register visade att de stoppade ungdomarna var ökända huliganer - alla dömda för brott.

- De har dömts för brott i samband med demonstrationer, säger Nylén.

Polisen kunde inte avvisa dem

Men trots att svenskarna av allt att döma tänker delta i attackerna mot toppmötet lät polisen dem fortsätta.

- De stoppades inte vid en regelrätt gränskontroll utan en bit in i landet. Därför kunde polisen inte avvisa dem med stöd av utlänningslagen, säger Nylén.

Enligt vad Aftonbladet erfar har dessutom några få svenska huliganer identifierats inne i den i dag avspärrade staden Genua.

Enligt en källa vet även polisen att andra svenska huliganer är på väg, en uppgift som Nylén dock inte vill kommentera.

Curt Nilsson, polisöverintendent i Stockholm och Håkan Jaldung, polismästare i Göteborg och insatschef under toppmötet där, befinner sig även de här i Genua, som observatörer.

Möte med italienska kolleger

Aftonbladet träffade dem i går kväll sedan de under dagen suttit i möten med sina italienska kolleger.

- Det som var nytt i Göteborg och som oroar polisen i Genua är att huliganerna kommunicerade med varandra så snabbt som de gjorde och att de kunde störa vår kommunikationsutrustning, säger Jaldung.

Som en direkt konsekvens av det svenska toppmötet har den italienska polisen skaffat pejlingsutrustning för att snabbt kunna hitta aktivisternas utrustning.

Ska storma avspärrning

Samtidigt står det klart att tusentals aktivister, iklädda gasmasker och motorcykelhjälmar, på fredag ska försöka storma den så kallade röda zonen: Genuas stadskärna som spärrats av med metallstängsel, taggtråd och betongblock.

De 17 000 poliserna och 3 000 militärerna i en närmast helt stängd stad ska skydda toppolitikerna som av säkerhetsskäl bor på lyxkryssare ute i havet.

G8-TOPPMÖTET

Oisín Cantwell, Genua