Provsvaren förväxlades - frisk man opererades för cancer

NYHETER

Fyra månader.

Så lång tid tog det innan sjukhuset upptäckte att de förväxlat två provsvar om prostatacancer.

Under perioden hann en frisk man opereras - han kan nu få problem med potensen och att urinera resten av livet.

Två män undersöktes i januari på Alingsås sjukhus för misstänkt cancer i prostatan. Svaren skickades till laboratoriet i Borås.

När proverna skickades tillbaka till Alingsås förväxlades resultaten. Den friske mannen fick diagnosen cancer och den sjuke friskförklarades. Efter en dryg månad gick den friske mannen igenom en omfattande operation mot cancern. Ingreppet gjordes utan att någon märkte att hans prostata var fri från cancer.

Riskerar men för livet

Nu riskerar han att få problem resten av livet. Det är mycket vanligt att potensen försämras, var femte utan prostata får svårigheter med att kasta vatten.

- Det som kan hända är att man får skador på nerverna. Nu gick det lyckligtvis väldigt bra för den här patienten, säger Peggy Sonesson, verksamhetschef på kirurgkliniken i Alingsås.

Missen upptäcktes i maj när den opererade mannens prostata skickades tillbaka till labbet i Borås. Först då upptäcktes att det inte fanns någon cancer i organet.

- Det tråkiga är att det var ett så viktigt provsvar. Det är en väldigt viktig och svår operation som kan vara jobbig psykologiskt, säger Peggy Sonesson.

Fick ingen behandling

Den sjuke mannen fortsatte att utveckla sin cancer, han fick ingen behandling över huvud taget. Men enligt sjukhuset har inte förseningen förvärrat hans sjukdom.

Nu har fallet anmälts till Socialstyrelsen. De ansvariga vid labbet hänvisar till läkarbristen, som ska ha gjort att den riktiga kontrollen inte kunde göras.

- Det här förekommer väldigt sällan. Jag har varit anställd i 30 år och inte varit med om något liknande tidigare, säger Lars Löfgren, tillförordnad chefsläkare för sjukhuset i Borås.

- Det är ytterst beklagligt och får inte hända egentligen. Vi ska se över rutinerna.

Klas Elfving

ARTIKELN HANDLAR OM