Rökare har svårare att bli på röken

NYHETER

Rökare måste dricka mer än ickerökare för att bli fulla.

Nikotin sänker promillehalten i blodet och minskar alkoholens berusande verkan. Men alkoholskadorna blir samtidigt värre för rökare, visar ny forskning.

Foto: THOMAS JOHANSSON
RYKANDE FÄRSKA FORSKARRÖN Forskare har nu hittat en medicinsk förklaring till att rökare måste dricka mer än ickerökare för att bli fulla.

Så kallade feströkare brukar säga att rökningen gör dem mer sugna på öl, vin eller sprit.

Cigaretterna upplevs också svårare att stå emot efter några glas på krogen.

Nu avslöjar ny alkoholforskning att det finns en medicinsk förklaring till varför den som röker också dricker mer.

- Nikotin har en förmåga att minska konsekvenserna av alkoholen, en rökare måste alltså dricka större mängder än en icke-rökare för att uppnå samma berusningseffekt, säger docent Wei-Jung Chen som är ansvarig för upptäckten.

Snus har samma effekt som cigaretter

Aftonbladet når den amerikanske alkoholforskaren på hans arbete vid Texas A&M University i staden College Station, norr om Houston.

Här arbetar Wei-Jung Chen och hans team i vanliga fall med ett större projekt som ska dokumentera sambandet mellan alkoholkonsumtion och fosterskador. Det var under detta arbete forskarna av en tillfällighet upptäckte nikotinets förmåga att reducera alkoholhalten i blodet.

- Snus har samma effekt som cigaretter. Det är nikotinet som är den verksamma substansen, säger Chen.

Men samtidigt som nikotin sänker promillehalten i blodet så påverkas däremot inte leverns nedbrytning.

Eftersom en rökare måste dricka mer för att bli full så utsätter han eller hon därför också sin hjärna och de inre organen för större mängder alkoholgifter än en ickerökare.

Löper större risk att bli alkoholister

Enligt forskarna så kan deras upptäckt också ge en förklaring till varför storrökare löper större risk att också bli alkoholister.

En redogörelse för upptäckten publiceras i det senaste numret av tidskriften "Alcoholism: Clinical & Experimental Research" som vänder sig till experter inom alkoholforskning.

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM