Milosevic fick besök av sin fru i häktet

Får stanna i Holland tre dagar

1 av 2 | Foto: AP
BELGRAD Medieuppbådet var stort när Milosevics hustru Mira Markovic kom till Belgrads flygplats i morse tilsammans med sin sonhustru och två livvakter,.
NYHETER

I avvaktan på rättegång sitter Slobodan Milosevic inspärrad i en cell i Haag.

I dag landade hans fru Mira Markovic i Nederländerna för att besöka sin make.

Mediauppbådet var stort när Mira Markovic lämnade Belgrad i morse för att flyga till Haag. Hon ville dock inte ge några kommentarer, utan gick igenom tullen i sällskap med sin advokat.

Enligt myndigheterna i Haag har hon rätt att stanna i landet i upp till tre dagar.

- Hon kommer att få tillfälle att träffa sin make, och kommer därefter att resa tillbaka till sitt land, säger Frank de Bruin, talesman för det nederländska utrikesdepartementet, till BBC.

- Vi ska värna om hennes säkerhet så gott vi kan.

I förra veckan fick Mira Markovic sitt visum för resan till Nederländerna. Något som möjliggjordes sedan EU gått med på att lätta på reseförbudet för närstående till Slobodan Milosevic.

Resplan kontrolleras

Den jugoslaviske expresidenten greps i juni och transporterades till Haag för att ställas inför rätta för krigsförbrytelser.

Hans hustrus resplaner kommer att kontrolleras mycket noggrant, enligt BBC. En talesman för domstolen sa att hon förmodligen bara skulle komma att ges tillträde till domstolens fängelse.

Vill hyra lägenhet i Haag

Enligt uppgifter vill Milosevics fru hyra en lägenhet i Haag medan hennes man står inför rätta. Rättegången beräknas pågå i flera år.

Hon uppges ha blivit förkrossad när hennes make greps och fördes bort.

"Han är min hjälte"

Många misstänker att Mira Markovic påverkat många av Slobodan Milosevic viktigare beslut. Själv har hon sagt att hon ägnat sitt liv åt honom.

I en tidningsintervju nyligen sa expresidentens fru att hon saknade sin man, och att hon fortfarande tyckte att han var "gullig".

- Vad kan jag säga? Han är min hjälte, sa Mira Markovic.

Maria Saving